Normalno je da postoje strahovi posebno na početku trudnoće, čak i najmanja promena može pogrešno da se protomuči kao pobačaj. Iako su jasno definisani znaci koji mogu da budu opasni, nemora nužno da znači da svaki od njih vodi ka gubitku trudnoće. Ovo su četiri najčešća znaka koja mogu pogrešno da se tumače:

Krvarenje

Tokom prva tri meseca, nije retka pojava da se pojavi mrlja od krvi. Krvarenje jeste prvi znak pobačaja, ali ne u svim slučajevima. Tokom trudnoće, protok krvi u blizini grlića materice značajno se povećava, što može da izazove pojavi blagog krvarenja. Drugi razlog može da bude implementacija placente u matericu. Međutim, ako imate obilno krvarenje sa komadima tkiva, to može da bude znak gubitka trudnoće.

Grčevi

Baš kao i mrlja, grčevi su takođe normalni tokom trudnoće. Grčevi se obično javljaju zbog širenja materice, što uzrokuje istezanje ligamenata i mišića. Bol u donjem delu stomaka se uglavnom oseća kada kijate, kašljete ili promenite položaj. Epizode ​​grčeva postaju sve češće u drugom tromesečju. Samo ako bol prati obilno krvarenje, odmah se obratite lekaru.

Trudnica, bol, kontrakcije
Shutterstock Trudnica sa bolovima u stomaku

Prestanak simptoma trudnoće

Simptomi koji prate trudnoću se stalno menjaju. Ponekad tokom prvih dana, znaci mogu nestati sami i mogu se ponovo pojaviti nakon nekoliko dana. Možda ćete osetiti gubitak simptoma kao što su osetljivost grudi, nadimanje, promene raspoloženja i žudnja za hranom. U većini slučajeva nema razloga za brigu. Čak i kada se bližite 12. nedelji trudnoće, simptomi se mogu ublažiti.

Nizak hCG

Lekari često testiraju nivoe hormona hCG tokom trudnoće kako bi se uverili da je sve uredu sa plodom. Nivo hCG generalno raste kako trudnoća napreduje. U većini slučajeva raste svaka dva ili tri dana tokom prvog tromesečja. Nizak hCG je ponekad povezan sa lažnom trudnoćom, ali nema potrebe za panikom jer je pad nivoa hormona normalan tokom prvih dana.

(Yumama)