Kontraceptivne pilule (poznatije i kao antibebi pilule) su tip lekova čiji je zadatak da privremeno spreče nastanak neželjene trudnoće, ali žene često ih uzimaju i zbog pojedinih zdravstvenih problema. Verovatno ste osetili nekoliko promena kada ste počeli da ih koristite, poput mučnine ili osetljivih grudi, tako da ima smisla da se ponovo osećate drugačije kada prestanete da ih uzimate.

Neželjeni efekti prestanka uzimanja antibebi pilula su različiti, a neki od njih mogu da zavise od simptoma koje ste imali pre nego što ste počeli da uzimate pilulu. Međutim prema rečima stručnjaka ovo su najčešći simptomi koji se javljaju:

Bolne menstruacije i grčevi

Osim sprečavanja trudnoće, bolna menstruacija jedan je od glavnih razloga zbog kog se žene odluče za kontraceptivne pilule jer one ublažavaju simptome PMS-a i bolove tokom menstrualnog ciklusa. Budući da pilule svojim hormonima utiču na sprečavanje ovulacije, bez nje je moguće osećati posledice ovulacije, odnosno neprijatne bolove i grčeve.

Težina, merenje, kilogrami, vaga
Shutterstock Žena meri težinu

Gubitak kilograma

Uzimanje nekih kontraceptivnih pilula žene mogu da dobiju na telesnoj težini, ali tu se prvenstveno radi o nakupljanju tečnosti. Ipak, sve nove pilule koje postoje na tržištu ne dovode do toga. Prestankom uzimanja pilula moguć je gubitak kilograma zbog smanjenja apetita uzrokovanog hormonskim promenama.

Manje grudi

Zbog nivoa estrogena i progesterona grudi postaju bujnije, pa se nakon prestanka uzimanja pilule one često vraćaju na staru veličinu.

Obilniji sekret

Budući da pilula sprečava ovulaciju, dolazi i do proizvodnje manje količine vaginalnog sekreta. Kada se prestane sa uzimanjem ovih pilula može da dođe do povećanog lučenja sekreta.

Pojava akni

Za neke žene razlog uzimanja kontraceptivnih pilula jesu i akne. Jedna od nuspojava prestanka njihovog uzimanja može da bude i povratak akni zbog hormonalnog poremećaja koji je uglavnom posledica povećanog nivoa testosterona.

Test, trudnoća
Shutterstock Pozotivan test na trudnoću

Povećana mogućnost trudnoće

S prestankom korišćenja kontraceptivnih pilula povećava se mogućnost trudnoće. Mnoge žene misle da je potrebno mnogo vremena da zatrudne nakon što prestanu da uzimaju pilulu, ali istraživanja pokazuju da je stopa trudnoća približno ista kao kod žena koje su koristile drugu zaštitu. Do 96% bivših korisnika pilula zatrudnelo je u roku od godinu dana. A u jednoj studiji, više od polovine je bilo trudno u 6 meseci.

Neredovne i obilne menstruacije

Žene takođe uzimaju kontraceptivne pilule i kod neredovnih i obilnih menstruacija koje se, nakon prestanka uzimanja pilula, mogu vratiti. Takođe, glavobolje mogu nestati - ako vam pilula izaziva glavobolje, verovatno ćete osetiti olakšanje kada prestanete da je uzimate.

Stomak, bol, žena
Shutterstock Menstruacija

Kako prestati da uzimate antibebi pilule

Dobra je ideja da prvo razgovarate sa svojim lekarom pre nego što prestanete da uzimate bilo koju vrstu kontracepcije. Možete dobiti savet, saznati o mogućim neželjenim efektima, razumeti koliko brzo biste mogli da zatrudnite i koje opcije imate ako ne želite da zatrudnite. Takođe, možete i sami da zaustavite pilulu u bilo kom trenutku - nema potrebe da završavate pakovanje. Vaš menstrualni ciklus može biti prekinut, ali menstruacija bi trebalo da se vrati u roku od 3 meseca.

(Yumama)