Dejan Jevremović, otac bebe koja je 10. januara rođena u Šapcu, a dva dana nakon toga je preminula u UDK "Tiršova" otkrio je šta piše u otpusnoj listi koju je dobio za preminulu ćerkicu, gde se navodi uzrok smrti.

"Dete je primljeno zbog razvoja respiratornog distresa zbog sumnje na postojanje aspiracije mekonijuma. S obzirom na loš obrazac disanja i difuzna mrljasta zasenčenja pluća na radiografiji grudnog koša novorođenče je intubirano i prilikom aspiracije iz disajnih puteva dobijena je velika količina sadržaja. Na sve primenjene mere novorođenče nije pozitivno reagovalo i nastupila je smrt", piše u otpusnoj listi bebe.

"Supruga Jovana (27) u pola 10 uveče 9. januara dobila je porođajne bolove, te odlazi u bolnicu u Šapcu. Bolove je trpela celu noć, a u sedam ujutru, kada je stigla doktorka i kada je dobila epidural, krenuli su da je porađaju. Beba je bila visoko i sve do 11 sati su pritiskali Jovanin stomak, gurali i pokušavali da bebu spuste. Posle silnog mučenja bebe i pritiskanja odustali su, Jovani dali totalnu anesteziju i porodili je carskim rezom u pola 12. Ćerkica, koja nam je bila prvo dete, na rođenju je dobila ocenu devet i sve je bilo u redu do osam uveče, kada supruzi saopštavaju da su bebi na rendgenu uočene zelene mrlje na plućima i da hitno mora u 'Tiršovu'", kaže za Kurir Dejan Jevremović (29) i dodaje da supruga nije ni videla dete, a kamoli ga podojila, kako je bolnica u Šapcu saopštila.

On navodi da je prilikom drugog hranjenja, kako stoji u izveštaju koji je porodica dobila, beba počela teže da diše, usta su joj pomodrela i krenula je pena, te su joj snimili pluća i odmah je transportovali u "Tiršovu".

"Zbog stresa i stalnog pritiskanja supruginog stomaka beba je izbacila izmet, mekonijum, u plodovu vodu, koja je pozelenela, a potom je to aspirirala u pluća. Mekonijum je lepljiv, zatvorio joj je disajne puteve i, kada je stigla u "Tiršovu", već je bilo kasno, nije bilo šanse ni rastvorima, ni svom terapijom da dete sve to izbaci", objašnjava Jevremović i dodaje da čeka obdukcioni nalaz i da će tužiti bolnicu u Šapcu.

Dejan Jevremović
Printskrin, Youtube/ PRVA Dejan Jevremović

Šta kažu stručnjaci o komplikaciji prilikom aspiriranja mekonijuma?

Doktor Dejan Milojević, načelnik intenzivne nege na Klinici za dečje interne bolesti UKC Niš, kaže da je komplikacija aspiriranja mekonijuma, što je tzv. sindrom aspiracije mekonijuma - SAM - izuzetno retka, ali i izuzetno opasna.

"U UKC Niš godišnje bude oko 3.500 porođaja i aspiracija plodove vode dešava se jednom do dva puta mesečno. Aspirirana plodova voda može da pravi opstrukciju disanja, kao i da izazove upalu pluća. Oporavak novorođenčeta zavisi od količine tečnosti koju je aspiriralo. Ali ako je dete dok je još u utrobi ispustilo i mekonijum, što se dešava izuzetno retko, te je tako plodova voda postala mekonijalna i beba je aspirirala, to je onda vrlo ozbiljan problem i, nažalost, potpuno druga priča u odnosu na aspiriranje bistre plodove vode. Mekonijum pravi ozbiljnu mehaničku opstrukciju u plućima, ta stolica je žilava. Dovodi do lokalnog zapaljenja, degradacije alveola i ta novorođenčad obično završavaju na mehaničkoj ventilaciji, tj. respiratoru, a što može dovesti i do smrti", objašnjava dr Milojević.

On je zatim objasnio zašto dolazi do ispuštanja mekoniju još u materici kada je reč o prvoj stolici bebe koja treba da se ispusti u prva 24 sata nakon rođenja.

"Beba izbacuje mekonijum tokom porođaja, odnosno rađanja, zbog stresa koji doživi, a uzrok tom stresu je najčešće otežan ili produžen porođaj, ili to što beba duže boravi u porođajnim kanalima ili mama ne sarađuje tokom porođaja. Izbacivanje mekonijuma tokom porođaja je izuzetno retko, a za čak 70 odsto slučajeva novorođenčadi koja nam iz manjih mesta upute sa dijagnozom SAM ispostavi se kao netačna, jer su lekari u strahu napisali sumnju na SAM, a dete je zapravo aspiriralo minimalnu količinu plodove vode i sve je potom bilo u redu", navodi dr Milojević i dodaje da o slučaju iz Šapca ništa ne zna, te da treba sačekati izveštaj inspekcije.

porođaj-lekari-carski rez.jpg
Shutterstock Porođaj carskim rezom

I ginekolog dr Vanja Milošević navodi da mekonijalna plodova voda, ona koja je zelena, pokazuje patnju ploda.

"Dok ne počne porođaj, mi ne možemo da znamo da li je plodova voda bistra ili zelena, tačnije mekonijalna, jer na ultrazvuku možemo samo da vidimo koliko je ima. A beba još u utrobi izbacuje mekonijum ako pati, ako joj nedostaje kiseonik iz raznih razloga. Najčešće je plodova voda mekonijalna ako je prošao termin za porođaj, ali mogu biti i drugi uzroci - obmotan pupčanik oko vrata, neadekvatan položaj bebe, zaglavljivanje u kanalu, pritisci, bolesti bebe... Ta deca odmah po rođenju moraju biti pod intenzivnim nadzorom", kaže dr Milošević i dodaje da je to, na sreću, retko.

(Yumama/Kurir)