U većini slučajeva, upotreba paracetamola ili ibuprofena je najpogodniji način za skidanje tempearture. Međutim, često se dešava da dete ne reaguje na neki od navedenih lekova, ili da mu se zbog jake upale temperatura jako slabo spušta. Zato svi pedijatri preporučuju tuširanje sa mlakom vodom i trljanje sunđerom.

Evo kako je najpravilnije da to uradite:

Bilo bi idelano da dete stavite u kadu koju ste napunili mlakom vodom, ako dete ima previsko temperaturu i "gori" vodite računa da ne bude previše hladna voda, što najlakše možete da testirate zadnjom stranom šake ili laktom. Nemojte koristiti hladnu vodu, jer će to biti neprijatno i može izazvati drhtavicu, što može pogoršati temperaturu.

Kupanje, beba
Shutterstock Kupanje bebe sa temperaturom

Kada prilagodite vodu uzmite sunđer, nakvasite ga i krenite blago da trljate kružnim pokretima stomak i leđa, a noge i ruke trljajte od gornjeg dela kad donjem. Prema rečima pedijatra, ova blaga masaža izvlači temperaturu iz tela, dok ga voda hladi. Nikada ne stavljajte alkohol u vodu, može se apsorbovati u kožu ili udahnuti, što može izazvati ozbiljne probleme, kao što je koma.

Obično sunđer smanjuje temperaturu za jedan do dva stepena za trideset do četrdeset pet minuta. Međutim, ako se vaše dete aktivno opire, zastanite i pustite ga da samo sedi i igra se u vodi. Ako ga boravak u kadi čini još uznemirnijim i neprijatnijim, najbolje je da ga izvadite čak i ako mu je temperatura nepromenjena. 

(Yumama)