Iako postoje brojni saveti stručnjaka u koje vreme je najbolje da dete ide u krevet, u svakoj porodici je drugačije. Ono što funkcionše za jedne roditelje, ne znači da funkcioniše za druge, važno je da se uspostavi sistem koji najviše odgovara i vama i detetu, zato ne postoji "pogrešno" vreme za odlazak u krevet.

Iako nikom nije namera da nekog osudi, uvek je zanimljivo da se napravi neka paralela zabave radi. S toga, pročitajte šta vreme detetovog odlaska u krevet govori o vama:

Ako dete ide da spava u 18 sati ili ranije

Vi ste verovatno najpreciznija vrsta roditelja. Neki bi vas nazvali drugačije, ali zapravo vam zavide. Kada kažete da će ručak biti u 14.15, vi zaista mislite na 14.15. Verovatno uspevate sve da stignete da obavite budući da ste dobri u organizaciji.Vi nemate problema sa gledanjem najdraže serije koja počinje u 20.00 jer je vaš mališan do tada u dubokom snu, a vi ste sve drugo obavili.

Ako dete ide da spava između 19 i 20 sati

Vi ste onaj roditelj koji ne mari toliko za večernjom samoćom i brzo nakon dece idete na spavanje. Takođe verovatno niste TV roditelj i vaša deca misle da je jogurt sladoled. Vi ste više jutarnja osoba i uživate uz mirno ispijanje kafe, te trenutke menjate za večernji haos.

Šta vreme detetovog odlaska u krevet govori o vama
Foto: Shutterstock Majke pije na miru kafu

Ako dete ide da spava između 20 i 21 sati

Vi ste vrsta onih se drži "pririodne" rutine. Puštate umirujuću muziku kada je vreme za spavanje i imate ceo niz rituala koje pripremaju dete za san. Vaš mališan jednostavno je prirodno spreman za krevet oko 20.30. Čini se da sve imate pod kontrolom, ali na onaj način bez imalo napora.

Ako dete ide da spava između 21 i 23 sati

Vi ste liberalni roditelj i vaša porodica često uživa u dugom gledanju TV pred spavanje. Vaša deca čak gledaju neke serije sa vama i kod vas nema onog "ne možeš da jedeš to jer je prekasno". Svako dete će poželeti prespavati u vašem stanu.

porodica-televizija.jpg
Shutterstock Porodica zajedno gleda TV

Ako dete ide da spava nakon 23 sata

Kod vas je sve spontano i kod vas sve prolazi. Vodite se time da će dete zaspati kada bude dovoljno umorno. Ne zamarate se stvarima poput vremena za spavanje, jer danas i sutra će vaše dete zaspati oko 23 sata, a prekosutra možda već oko 21.00. Je li uopšte važno?

(Yumama)