Vitamin D se preporučuje novorođenim bebama od izlaska iz porodilišta pa tokom cele prve godine, a zašto je on toliko važan i šta njegov nedostatak može da izazove, objasnili su neonatolog dr Dragomir Branković i specijalista opšte medicine dr Slobodan Dunjić u emisiji "Uranak" na K1 televiziji. Oni su objasnili i da je ovaj vitamin važan ne samo za bebe već i za imunitet ali i plodnost odraslih ljudi.

"Vitamin D je hormon, a ne vitamin. To smo zaključili po načinu kako se stvara, kako deluje, gde se stvara i gde deluje. Ništa to u suštini ne menja što se tiče delovanja, ali pretpostavljam da će jednog dana neko da izmeni naziv jer to nije vitamin. Hormon vitamin D deluje na pojavu AC gena u epitelnim ćelijama gornjeg respiratornog trakta", rekao je dr Branković, a doktor Dunjić je objasnio koliko je ovaj vitamin važan za preventivu brojnih bolesti.

"U principu ne bismo trebali ni jedan vitamin uzimati dok ne odradimo analizu vitamina D i vidimo kakav je imunitet, ali suština je da što je vitamin D niži, imunitet pacijenta je ugroženiji. Od primarnih simptoma do početka neke bolesti treba od pet do deset godina, a od primarnog stresa do početka kancera treba minimum 20 godina, ali mi sada imao bolesti koje nismo imali. Epidemija kancera, epidemija autizma i netolerancije na hranu, pa mi smo odrasli na hlebu, masti i mlečnim proizvodima. Sada deca od tri do pet godina imaju problema sa štitnom žlezdom, poslednja statistika ukazuje na to da je svaki 23. porođaj autistično dete u Srbiji", rekao je dr Dunjić.

Dr Slobodan Dunjić.jpg
Printskrin, K1 televizija Dr Slobodan Dunjić

Doktor Branković je predložio ženama koje planiraju da ostanu trudne da prvo urade nivo vitamina D u krvi.

"Vitamin D učestvuje od stvaranja jajne ćelije i spermatezoida preko oplodnje, transporta zigota kroz matericu, pričvršćivanja zametka u matericu, pa sve do porođaja, ništa se ne događa bez učešća vitamina D, indirektno ili direktno. Deca koja su prevremno rođena imaju malo mogućnosti da upijaju vitamin D, kao i deca čije su majke imale umanjen vitamin D i zato sa unosom vitamina D toj deci treba da se počne u prvom, drugom ili trećem danu života", rekao je.

Dr Dragomir Branković.jpg
Printskrin, K1 televizija Dr Dragomir Branković

Kada je u pitanju plodnost muškaraca, doktor Dunjić je upozorio na loše prognoze ukoliko se stvari ne promene.

"Muškarci drže mobilni telefon u džepu, a to ne treba jer dolazi do zaustavljanja spermatogeneze. Do 2045. godine ćemo imati sto odsto muški sterilitet, to vam je za dvadeset godina. Moramo da pričamo o uzroku, a to su materijali koji se prave od nafte, materijali na kojima spavamo, sve više elektronskih uređaja koji dovode do blokade naših receptora. Mi moramo da se trudimo da celokupan organizam vratimo u balans i naša hipofiza preuzme funkciju onda će se sve vratiti u normalu", zaključio je doktor Dunjić.

(Yumama)