Božićni post kojim se vernici Srpske pravoslavne crkve pripremaju za praznik rođenja Isusa Hrista, počeo je 28. novembra, a mnogi roditelji se pitaju da li i njihova deca treba da poste.

Obzirom da nema nijednog Kanona koji se direktno bavio problematikom posta kod dece, možete da čujete razna mišljenja što se tiče dece i posta. Međutim, iz celokupnog saznanja o pojmu posta, vrsti i cilju posta, može se reći da deca ne poste i nemaju potrebe da poste kao odrasli hrišćani.

Razlog tome je taj što deca još ne poseduju one grehe, strasti i navike, za iscelenje, ukroćenje i uništenje kojim post predstavlja moćno oruđe u rukama hrišćanina.

Teolozi kažu da malu decu koja ne idu u školu ne treba terati na post jer nisu svesni njegove svrhe, pa se može stvoriti kontraefekat. Najbolje je da deci na svom primeru pokažemo kako se posti i koja je svrha našeg odricanja i uzdržavanja, pa će i oni sami poželeti da primene isto. Takođe, veoma je važno i da deca jedu raznovrsnu ishranu i unose sve potrebne nutrijente za rast i razvoj, što nikako ne smemo da zaboravimo.

Krštenje, beba, mama
Shutterstock Mama i beba u crkvi

Kada je najbolje da se deca pričeste?

U svetim hramovima možemo videti da roditelji donose i bebe od 2-3 meseca na pričest, što je po učenju crkve i najpravilnije. Iako je poznato da se pre pričesta ne uzima nikakva hrana, za bebe ovo ne važi. Njih treba normalno podojiti ili nahraniti, a nakon toga mogu da se pričeste. Takođe, deca manjeg uzrasta se mogu pričestiti iako nisu postila već su jela mrsnu hranu koja je važna za njihov rast i razvoj.

(Yumama)