Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Psihomotorni razvoj: Šta bi roditelji trebalo da prate u drugom mesecu bebinog života

Koje razvojne parametre bi trebalo pratiti nakon prvog meseca bebinog života, savetuje mr sc. Sandra Ilanković, defektolog i fizioterapeut.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dragi roditelji, "pregurali" ste nimalo lak period - prvih mesec dana sa bebom, kada se vaše novorođenče privikavalo na novu životnu sredinu, a vi strepeli da li sve radite ispravno. Verovatno ste do sada stekli utisak da hranjenje, menjanje pelena, kupanje, proveravanje da li beba diše, da li je dobro pokrivena, da li previše plače ili je suviše mirna, zahteva i više od 24 časa angažovanja i nadgledanja. Ali, ne brinite, situacija će se stabilizovati. Beba će se već u drugom mesecu uobročiti, sama ili uz pomoć roditelja, a uspostavlja se dnevni i noćni ritam života i sve postaje mnogo jednostavnije i lepše.

Povezane vesti

Fleksioni tonus, koji smo pominjali u prvom mesecu, popušta i beba će moći da izvodi pokrete opružanja i savijanja ručica i nožica u mnogo većem broju i brže. Ramena koja su bila podignuta i lako povijena napred dolaze u neutralnu poziciju dok je karlica još uvek malo podignuta od podloge. 

Šta je refleksna reakcija oslonca i automatski hod?

Kada bebu uspravimo i oslonimo na celu površinu stopala, dobijamo refleksnu reakciju uspravljanja glave, trupa i nožica. Automatski hod dobijamo kada se beba drži uspravno na ravnoj površini, pridržavamo je pod pazuhom, ona podiže jednu nogu za drugom kao da "korača".

Kada leži na stomaku, beba može da podigne glavu od podloge u obimu pokreta od oko 45 stepeni, u trajanju od oko petnaest sekundi. Glava je još uvek nestabilna, odnosno, dete nema voljnu kontrolu pokreta glavice. Postepeno nestaju refleksne reakcije oslonca i automatskog hoda (refleks koračanja). 

Kada predmet, igračku, postavimo na 20-ak santimetara od bebinog lica, ona bi trebalo da je prati do ugla od oko 45 stepeni u levu i isto toliko u desnu stranu i tada se već naziru prvi mali pokreti glave. 

Dete može da fiksira pogledom predmet nekoliko sekundi, kao i mamine oči, i da prati njegovo kretanje.

Neposredno posle buđenja ili pred spavanje, u ovom uzrastu beba se oglašava samoglasnicima koji liče na "A" i "E". Naravno, majčin glas i uzimanje u naručje je ono što bi trebalo da smiri uznemireno ili uplakano dete. Javlja se i "prvi osmeh", najčešće upućen mami, kao izraz zadovoljstva i pozitivnog emotivnog transfera prema najvažnijoj osobi na svetu. 

Povezane vesti

Ako vaša beba ne ispunjava jednu ili više razvojnih normi, trebalo bi da se obratite sručnom licu kako bi vaše nedoumice bile otklonjene ili da se, ukoliko postoji problem, što ranije primeni odgovarajući tretman. U najranijem uzrastu svaki dan u razvoju je veoma važan i ne treba gubiti vreme već se sa problemom suočiti i rešavati ga na najbolji mogući način za vaše najvoljenije biće.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica