Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada dete muca: Važni saveti za zabrinute roditelje

Šta uzrokuje mucanje i na koji način roditelji mogu pomoći svom detetu koje ima ovaj problem u govoru, savetuje pedagog Jelena Holcer.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Poremećaji govora se najčešće ispoljavaju kao zamuckivanje ili kao tepanje. 

Zašto deca mucaju?

Zamuckivanje se može javiti u stanju detetove povišene psihičke tenzije (prilikom treme u posebnim, za dete važnim situacijama), ali i u običnom, svakodnevnom govoru. Posebno kada se mucanje manifestuje u svakodnevnom govoru, dakle, i kada dete nije uzbuđeno, uznemireno, napeto - potrebno je obratiti posebnu pažnju. 

Povezane vesti

Ponekad se mucanje javlja i kao posledica straha, nesigurnosti ili pokušaja da se pokaže u najboljem svetlu. 

Šta podstiče mucanje?

Okolnosti koje mogu da pojačaju mucanje su: brz govor u porodici, prekidanje deteta, pogađanje šta dete želi da kaže, nerealni zahtevi, konflikti između članova porodice, “bombardovanje” pitanjima, završavanje rečenica umesto deteta.

Povezane vesti

Ako dete ima problem sa određenim glasovima, slogovima ili rečima, i izgovorom pričajte sa vaspitačicom ili logopedom. Oni već nakon prvog razgovora znaju da li se radi o normalnom razvoju ili o početku govorne mane. 

Kako pomoći detetu koje muca?

Uz adekvatan pristup, vas kao roditelja, a po potrebi i odgovarajućeg stručnog lica (psiholog, logoped), ova pojava se najčešće brzo prevazilazi.

Najvažnija sugestija roditeljima je da promene svoje ponašanje. To ne znači da su oni krivi zato što dete muca, jer su uzroci višestruki, ali mogu da pokušaju da promene način na koji slušaju i na koji reaguju na svoje dete. 

Ono što je do vas jeste:

 • Slušanje znači više od doslovnog slušanja. Dete svojim načinom govora, naglašavanjem reči, promenom glasnosti, šalje i emocionalne poruke.

 • Slušajte ne samo šta već i kako nešto kaže.

 • Dozvolite detetu da završi misao bez prekidanja.

 • Održavajte kontakt očima dok dete priča.

 • Izbegavajte dopunjavanje deteta, završavanje rečenice umesto njega.

 • Na detetovo pitanje odgovarajte polako i bez žurbe, upotrebljavajući neke od reči koje je ono upotrebilo, na primer, dete kaže:” ja vidim meddddu,” a vi kažete:”aha, vidiš medu, baš je sladak…”

 • Ne požurujte dete, važno je da ima dovoljno vremena da odgovori.

 • Kada dete završi rečenicu napravite pauzu 2 - 3 sekunde pre nego što odgovorite, jer tako iz vašeg primera dete uči da sporije govori.

 • Koristite jednostavan rečnik.

 • Vodite računa o sopstvenom govoru, da bude jasan, tečan, gramatički ispravan, rečenice jednostavne i razumljive.

 • Od medijskih sadržaja ponudite ograničeno gledanje TV-a sa probranim sadržajima, sa jasnim slikama, lepim govornim uzorom i radio emisije sa audio bajkama, pesmama za decu u kojima je govor glumaca i pevača jasan. Tako razvijate slušanje pravilnog govora na detetu lak i zabavan način.

Povezane vesti

Ukoliko vi i dete zajedničkim snagama ne pobedite mucanje, obratite se stručnjacima. Mucanje se uspešno leči, u roku od nekoliko meseci, uz odgovarajućeg terapeuta i odgovarajuću, individualnu metodu. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica