Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Matične ćelije u borbi protiv cerebralne paralize

Priča o dvogodišnjem dečaku koji je, nakon vegetativnog stanja u kom se nalazio, uspeo da prohoda i progovori, jedan je od primera koji dokazuje da se cerebralna paraliza može uspešno tretirati upotrebom matičnih ćelija.

  Izvor: Foto: Thinkstock


Matične ćelije su osnovne ćelije za izgradnju organizma. Njihova uloga je da se umnožavaju i transformišu u ćelije koje čine krv, kosti, tkiva ostalih organa, drugim rečima u sve ono što nas predstavlja kao fizičko biće. One mogu da se izgrađuju, definišu i regenerišu tokom odrastanja.


Upotreba matičnih ćelija danas može pomoći u mnogim terapijama. Lista primera gde su matične ćelije napravile pozitivne promene u nečijem zivotu je sve duža.


Priča o jednom dvogodišnjem dečaku koji je nagon vegetativnog stanja u kom se nalazio uspeo da savlada i govor i hod, a koju je objavio “Daily Mail”, jedan je od primera koji dokazuje da se cerebralna paraliza može uspešno tretirati upotrebom matičnih ćelija.


Nakon srčanog udara, u novembru 2008, neimenovani dečak, poznat kao L.B., ostao je paralizovan sa teškim oštećenjem mozga, u vegetativnom stanju.  Doktori su tada upozorili roditelje da su šanse da preživi minimalne. Kako bi pomogli svom detetu, roditelji su tražili bilo koju opciju za izlečenje, ali do tada nije postojao način za lečenje infantilne cerebralne paralize.


"U očaju u kome su se našli, roditelji su tražili alternativne načine lečenja", kaže Dr Arne Jansen sa Campus klinike za ginekologiju, koji je sproveo tretman.


"Kontaktirali su nas raspitujući se o mogućnostima upotrebe matičnih ćelija iz pupčane krvi njihovog sina."


Devet nedelja nakon oštećenja mozga, u januaru 2009, lekari su pripremili uzorak matičnih ćelija za intravensku terapiju. Pratili su oporavak na 2, 5, 12, 24, 30 i 40 meseci nakon povrede mozga. Treba naglasiti da šanse za preživljavanje pri takvom oštećenju mozga i nakon 25 minuta reanimacije iznose samo 6 odsto. Mesecima posle ovakve povrede, preživela deca obično ispoljavaju samo minimalne znake svesti.


"Prognoza za malog pacijenta je bila skoro beznadežna! Međutim, samo dva meseca nakon tretmana, simptomi su pokazali poboljšanje. U narednih par meseci dete je naučilo da izgovara jednostavne rečenice i da se pokreće. U roku od dva meseca, spazam u mišićima je popustio i dečak je mogao da vidi, sedi, osmehuje se i izgovara jednostavne reči. Oko 40 meseci od tretmana, dete je moglo samostalno da jede, hoda uz pridržavanje i slaže jednostavne rečenice."


Dr Jansen i profesor Hamelman, njegov kolega sa odeljenja za pedijatriju katoličke bolnice Bochum (Univerzitetska klinika RUB), objavili su svoj uspeh u časopisu "Izveštaji slučajeva transplatacije".
Prednost matičnih ćelija je u tome sto su slabo imunogene, zbog čega nema opasnosti za njihovo odbacivanje i povratak bolesti, tako da se sve više roditelja odlučuje za njihovo izdvajanje iz krvi pupčanika i čuvanje u bankama matičnih ćelija.


Future health Biobank je predvodnik u oblasti prikupljanja i čuvanja matičnih ćelija, nudeći lepezu usluga koje počinju pri rođenju a nastavljaju se brigom tokom života.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica