USPEŠAN JE KOŠARKAŠ, SVIRA KLAVIR I IGRA FUDBAL: Ovako su mama i tata otkrili talente Borisa Bjelice od malih nogu

Donosimo vam priču o talentovanom dečaku Borisu Bjelici, a onjegovim uspesima pričala je mama Svetlana.

Privatna arhiva

Svaki roditelj je neizmerno radostan i ponosan kada mu dete, zahvaljujući talentima, postiže lepe uspehe. Videti svoje dete kako niže uspeh za uspehom dok radi ono što voli, to nema cenu. Jedan Boris iz Beograda postigao je neverovatne uspehe u košarci i to u jednom od najuspešnijih klubova, a pored toga je veoma talentovan za muziku, pa i za fudbal. O tome kako su otkrili talenat kod svog sina i kako izgleda njegov uspeh pričala je za Yumamu mama Svetlana Bjelica.

Koji su hobiji vašeg sina?

Trenutno, po redosledu praktikovanja, zaokupljenosti i oduševljenosti su to košarka, muziciranje i fudbal.

Koliko dugo se vaš sin bavi košarkom?

Od pete godine je trenirao fudbal, a od Svetskog prvenstva u košarci 2019. godine je počeo i sa košarkom. Sada samo ponekad odigra neku fudbalsku utakmicu kada nađe vremena. Iako je u košarci relativno kratko, promenio je više klubova i trenutno je u jednom velikom klubu (KK Partizan) na istaknutom ulozi u takmičarskoj ekipi.

Koje je uspehe postigao sa košarkom?

Boris je počeo sa košarkom u lokalnom (komšijskom) klubu u koji je uneo visoku kondicionu i motoričku spremnost. Kako je ubrzo uočavao da nema sebi ravnih, tako je prelazio u sledeći "bolji" klub. Bolji u pogledu količine i kvaliteta saigrača. Trenutno je u velikom klubu na istaknutom mestu i poslat je ispred kluba na regionalne treninge (talentovani igrači iz raznih klubova - neka vrsta predselekcije za reprezentaciju jednog dana).

Ukoliko (ne)osvoji neko od prva tri mesta sa klubom, i dalje mislim da to neće značiti da nije vrhunski igrač, jer je košarka timski sport sa svojim specifičnostima. Možda najviše u pogledu podneblja i uzrasta. Po mom mišljenju, najveći uspeh će biti ako u košarci ostane nepovređen.

Od kada vaš sin svira?

Od šeste godine je krenuo u predškolski muzički program.

Kako ste prepoznali talenat za muziku?

Kupili smo mu kao trogodišnjaku malu finu klavijaturicu. Uglavnom ju je trapavo lupao i odbacio kao nezabavnu igračku. Nakon tri godine je sam krenuo da svirucka i pokazuje interes. Naravno, vi hvatate i ne propuštate svaki momenat da mu približite nešto što bi mu koristilo ili godilo.

Kako Boris postiže sve obaveze u školi, uz sviranje i sport?

Donedavno je Boris išao i na razne druge sportove, matematiku i jezike, ali uvođenjem (nama štetnih) popodnevnih smena u osnovnoj i muzičkoj školi smo, nažalost, morali da odbacimo više aktivnosti.

Boki je naučio da na časovima mora da bude veoma pažljiv da ne bi morao uopšte ili mnogo da uči kod kuće. Pokušavamo da podstičemo osećaj zabave i doživljaj uspeha u svemu čime se bavi. Isto tako da neuspeh ima svoje uzroke koje treba razumeti i da najnormalnije ide uz uspeh.

Važno je da u međuvremenu oseća podrazumevanje ili neku vrstu prizivanja sreće, ne samo u momentima prikaza umeća, priznanja, provere, pobede... nego i u odricanjima, muci i trudu do tada.

Srećan je što širi poznanstva i iskustva višestrukim aktivnostima, koje se na određeni način i podstiču. Čini se da je izrazito vredan, a zapravo je energiziran, radoznao i borben (takmičarskog duha). Nimalo agresivan. Ukratko, mislim da je motivacija ključ njegovog postizanja.

Bilo bi navođenje na krivi put ako ne spomenem da njegov uspeh ne bi bio moguć da nismo, takoreći, sve podredili njegovoj "zabavi" koja je i nas uvek radovala. Ali nije nam padalo teško da se podredimo njegovoj sreći. U retrospektivi, i mi bi smo dobiljali od te sreće, uspeha, novih poznanstava, iskustava, horizonata, zabave, smeha...

Privatna arhiva 

Koliko je organizacija važna tokom njegovog dana?

Podrazumeva se mnogo, ali to je neki par jednokratno obavljenih poslova dok ne postignete plan. Što bolja organizacija to manje stresa i ljutnje, a više radosti, zadovoljsta, vremena i mogućnosti. Ukoliko nemate bake, deke ili slično, otprilike treba da se organizujete da budete servis koji želi da servisira i da otkrijete zadovoljstvo u tome.

Da li ste ponosni na njega?

Osećamo ljubav, sreću i brigu. Ponos... je osećanje koje nekako ne ide uz Bokija. Ponekad ne možemo da sakrijemo radosti. Srećni smo roditelji. Čini nas srećnim.

izvor: yumama

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budzeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.