Kažu da se veliki umetnici rađaju sa svojim talentom. Iz iskustva znamo da je, pored nadarenosti, potrebno mnogo ljubavi, ali i posvećenosti i rada kako bi se taj talenat razvio. Dina Gregorić je devojčica koja ima 12 godina, a do sada je osvojila nebrojene nagrade za svoje neverovatne slikarske radove. Kada je Dina počela da luta u mislima i crta po knjigama, učiteljici i roditeljima bilo je jasno da je nadarena. O njenom talentu i uspesima za Yumamu je pričala njena majka Milica, koja kaže da, dokle god je Dini dobro i uživa u tome, imaće njenu podršku i vetar u leđa.

Kada ste primetili da je Dina talentovana za slikanje?

Dina je počela sa crtanjem u obdaništu. Tada je pokazala prvo interesovanje. Njen talenat je prepoznala njena učiteljica Jelena Milanović. Rekla mi je da bi bilo lepo da je upišemo u neku školu crtanja i da je Dina u stanju da odluta na času i po marginama knjige za kratko vreme nacrta strip sa puno likova i celom pričom.

U drugom razredu je krenula u školu crtanja "Artino" u kojoj je,evo, već 6 godina. 

Šta Dina najviše voli da slika?

Dina nema određeno šta najviše voli da slika. Ono što ja primćujem jeste da u slobodno vreme crta apstraktne pojmove.

Da li vaša ćerka voli i druge vrste umetnosti?

Što se tiče drugih umetnosti, interesuje je i vajanje. Išla je 2 godine u Školu dizajna i izrade nakita.

Na kakva takmičenja je išla, kakva je priznanja dobila za svoje radove?

Njeni radovi su slati na takmičenja u Rumuniju, Ameriku, Francusku, Maltu, Egipat, Maleziju i Porugal. U Rumuniji je osvojila zlatnu medalju na temu Beograd. Diplomu na takmičenju u Hjustonu je osvojila na temu Sove. Prvo mesto na Međunarodnom takmičenju u Lazarevcu u kategoriji „Stripa“. Učestvovala na takmičenju u Francuskoj na temu Početak pismenosti. Na konkursu u Egiptu "Humanity and peace". Dobila je zahvalnica od Instituta Konfucije u Beogradu za učešće na konkursu Kina u mojim očima. Učestvovala je u prvoj školi Plein air slikanja na ulicama Beograda. Dobila priznjanje i nagradu za najuspešniji rad dana. Dobila sertifikat o učešću u borbi protiv koronavirusa u organizaciji Picasso art contest iz Malezije na temu Pobedimo koronavirus.

talentovana slikarka dina3.jpg
Privatna arhiva 

Koliko je, pored talenta, važan trud i rad?

Pored talenta koji ima, veoma je važan rad i važno je da je on u kontinuitetu.Talenat mora da se neguje. Svaki vikend Dina provodi u školi crtanja, što nekada traje 3 sata, nekada 5 sati u kontinuitetu.

Koliko je važna podrška roditelja u razvoju talenta kod deteta?

Kao roditelji smo srećni, jer je ona svoj put rano prepoznala. Vidimo da dete uživa. Ona to voli i naša uloga je u tome da podržimo u smislu toga da smo upućeni šta radi i kako radi. Nismo umetnici ni suprug ni ja, ni naša dva sina, ali svi zajedno uživamo u tome što ona radi. Nikada nismo forsirali u smislu - nadarena si i ti to moraš. Naša deviza je "Dok god ti je dobro i uživaš, budi u tome".

Da li bi Dina volela da se i u budućnosti bavi slikanjem?

Dina ima 12 godina, 7. razred je i krenula je na pripreme za upis u Srednju dizajnersku školu. Za sada, njene želje su da nastavi sa slikanjem u budućnosti, a koja će joj to vrata otvoriti videćemo. Mi ćemo sigurno podržati.

Privatna arhiva Slike talentovane Dine Gregorić

izvor: yumama

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budzeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.