Neki sportovi predstavljaju spoj fizičke aktivnosti i umetnosti, a o njima se vrlo retko govori. Sinhrono plivanje je sport koji je dostupan beogradskoj deci, a mnoge devojčice postigle su velike uspehe zahvaljujući svom talentu.

O talentovanim plivačicama i samom sinhronom plivanju za Yumamu je govorila Tanja Bogdanović, trener našeg najtrofejnijeg kluba sinhronog plivanja 25. maj.

Kakva je aktivnost sinhrono plivanje?

Sinhrono plivanje je olimpijski sport koji je složen od više disciplina. Uključuje plivanje, ronjenje, balet, ples, gimnastiku i akrobatiku. Veoma je interesantno jer se u vodi izvode koreografije uz muziku koje su sastavljene od figura i pokreta rukama, koji podsećaju na ples u vodi.

Šta je potrebno dete da ima i zna da bi se bavilo sinhronim plivanjem?

Da bi se dete bavilo sinhronim plivanjem, potrebno je da voli vodu, ima osećaj za ritam i želju za radom. Predznanje iz bilo koje fizičke aktivnosti je dobrodošlo, ali nije neophodno.

U kom uzrastu se preporučuje da deca počnu sa ovim sportom?

Idealan uzrast za početak bavlljenja sinhronim plivanjem je između 6 i 10 godina, ali nije pogrešno ni ako se počne kasnije.

Kakve sve discipline postoje?

Discipline koje postoje u sinhronom plivanju su: Solo – nastup jednog takmičara, duet – nastup dva takmičara koji su sinhronizovani i rade iste pokrete, tim – nastup od 4 do 8 takmičara, kombinacija – koja je spoj prethodne tri discipline u jednoj koreografiji

Koliko je važan timski rad u ovom sportu?

Timski rad u sinhronom plivanju je izuzetno važan jer, da bi se postigla idealna sinhronizacija u pokretima i da bi svaki pokret izgledao savršeno, potrebno je da tim "diše" zajedno. S obzirom na to da je komunikacija u vodi gotovo nemoguća, takmičari moraju dobro da se poznaju van vode, kako bi osećali šta je u vodi u kom trenutku neophodo. Zbog toga veliki deo treninga se odvija na suvom, kroz uvežbavanje koreografija van vode, treninge baleta, gimnastike i plesa.

Kako sinhrono plivanje utiče na razvoj dece?

Sinhrono plivanje je sport koji razvija podjednako celo telo. Praktično u svakom pokretu angažovani su svi mišići na telu, jer kada se izvodi ono što je rukama vidljivo van vode, noge su maksimalno angažovane, a kada noge vire napolje, pod vodom je maksimalno angažovan trup i ruke.

Koje su uspehe postigla deca koju trenirate?

U 2021. godini na Državnom prvenstvu za pionire (uzrast do 12 godina) osvojili smo 3 zlatne medalje, 4 srebrne i 2 bronzane. U kategoriji kadeta (uzrast 12 do 15 godina) apsolutni smo državni prvaci u svim disciplinama. Ova kategorija devojčica nam je ove godine donela i bronzanu medalju sa međunarodnog turnira Primorje Sinhro, koji se održao u Hrvatskoj u junu mesecu. Juniorska kategorija (uzrast 15 do 18 godina) je državni prvak u disciplinama tim, kombinacija, tehnički solo i tehnički duet, dok su u solou duetu bile srebrne. Naše juniorske takmičarke činile su većinski deo reprezentacije Srbije, koja je ove godine predstavljala zemlju na Evropskom juniorskom prvenstvu, u kojem su postigle 10. mesto u finalu.

Ko su najuspešnija deca iz vaše škole?

Katarina Adamović, Tara Pudar, Jovana Vlačić – odlične učenice Prve beogradske gimnazije, državni prvaci i juniorski reprezentativci. Ana Gobeljić, Elena Mirković - odlične učenice Desete beogradske gimnazije, državni prvaci i juniorske reprezentativke u ovoj godini. Nikolina Jovanović – odlična učenica Sportske gimnazije, državni prvak i juniorski reprezentativac. Pored juniorskih uspeha, u poslednje 2 godine takođe su i seniorski državni prvaci. Lana Takić i Teodora Sperlić – soliskinje i duet u kadetskoj kategoriji, državni prvaci u svim disciplinama i bronzane na međunarodnom takmičenjeu u Rijeci ove godine.Takođe su bile izuzetno uspešne u pionirskoj kategoriji prethodnih godina i donele su klubu medalje sa timom i duetom iz Mađarske i Austrije. Janja Dabović, Jana Trajković, Marija Kocić, Helena Đorđević - takođe državni prvaci u kadetskoj kategoriji i odlični učenici u svojim školama.

Koliko je važna umetnička strana u ovom sportu?

Svaka koreografija treba da ima svoju temu i da ispriča neku priču. Solisti specijalno treba da umeju da prenesu emociju na sudije i publiku i time zasluže jedan deo svojih ocena. Teme duetskih i timskih koreografija su raznolike, a one najbolje zaista predstavljaju pozorište na vodi. Ocene za umetnički utisak uzimaju udeo od 40% u ukupnom rezultatu, što dovoljno govori o važnosti ove komponente našeg sporta.

Da li među vašim polaznicima ima i dečaka? 

Trenutno u klubu nemamo dečake, ali je upis otvoren i za njih. Od 2016. godine zvanično je na svetskom nivou uvedena disciplina miks duet, koja podrazumeva učešće jednog ženskog i jednog muškog takmičara.

Privatna arhiva Sinhrono plivanje za devojčice u Beogradu

izvor: yumama

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budzeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.