Dečaci obožavaju fudbal, a neki od njih veoma mali postignu neverovatne uspehe. Ilija Šmigić je dečak koji ima samo 7 godina i već sada je pokazao neverovatan talenat za fudbal. Njegov tata je za Yumamu ispričao kako su prepoznali njegov talenat i kakve je sve uspehe mališa već sada postigao.

Koje su omiljene aktivnosti vašeg deteta?

Omiljene aktivnosti našeg deteta su igranje sa braćom i drugarima, kao i fudbal i škola, u koju je pošao ove godine u prvi razred.

Gde dečak trenira?

Ilija trenira u Crvenoj Zvezdi za generaciju 2014. kao i u školici fudbala Žarkovo, gde igra za 2014. kao i za 2013. generaciju, i to kad moze u dogovoru sa trenerima. Zvezda je primat, na čelu sa trenerom i skautom Zvezde Ivanom Gajićem i trenerom Žarkom, a takođe veliki doprinos ima i cela školica fudbala Žarkova na čelu sa Nikolom Jelićem, direktorom omladinske škole Crvene Zvezde i izvanrednim trenerom Nikolom Škundrićem.

Koje sve uspehe je postigao?

Na svakom turniru koji je išao sa Zvezdom ili Žarkovom se okitio medaljom. Najviše ih ima zlatnih. Već je dosta turnira bilo zajedno u Zvezdi i školici, pa čak i dva međunarodna sa Zvezdom u Ljubljani i Doboju. Indvidulani uspesi su da je dva puta proglašavan za najboljeg igrača turnira, a veliki broj turnira je završavao i kao najbolji strelac.

Kako ste prepoznali talenat kod njega?

Ilijin brat Stefan je golman generacije 2011 u Žarkovu, i uz stalnu igru smo videli da ima potencijal, ali smo mislili da je još jako mali da počne sa 5 godina, ali trener Nikola Škundric iz Žarkova je potencirao da ga dovedemo, a vrlo brzo uz preporuku smo otišli u Zvezdu, gde je Ivan Gajić rekao da ostane u Zvezdi i trenira sa starijom generacijom, jer njegove još nije bilo niti je formirana. Jasno je bilo da niko nije odbijao i da se radi o nekom kvalitetu koji ostaje zapažen.

Koliko je važan rad i trud, pored samog talenta?

Ilija je, pored svog talenta, neverovatan radnik i jako je uporan. Zvezda i treneri su napravili pravog malog vojnika od njega, što je u današnjem fudbalu neophodno.

Kako vaš sin uspeva da napravi balans između škole i sporta?

Još nivo treninga i utakmica nije toliko učestao da ne možete da napravite balans izmedju škole i fudbala, ako se organizujete kako treba. Za sada mu uspeva da napravi balans.

Kako ste se vi osećali kada je sin postizao uspehe?

Vrlo smo ponosni na svaki uspeh našeg sina, ali vrlo svesni da njegovi uspesi sada nisu garant za bilo kakav uspeh u budućnosti, ali su svakako odličan vetar u leđa da nastavi da radi dalje i jednog dana, ko zna, postane ono što je svakom detetu san.

Privatna arhiva Ilija Šmigić uspešni fudbaler

izvor: yumama

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budzeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.