Odnos oca i ćerke uvek je poseban, i divno ih je gledati kako jedno drugo podržavaju, zabavljaju i uče.

Zbog toga je važno da znaju šta i kako reći ćerki kako bi njihov odnos samo bio jači i bolji.

Ovo su stvari koje svaka ćerka želi da čuje od oca:

Uvek si predivna

Važno je dati svojoj ćerki kompliment kad se dotera, ali treba joj dati do znanja da je lepa i kad je u pidžami ili nakon celonoćnog učenja. Reći ćerki da je lepa, bez obzira na odeću i šminku, jedna je od najvažnijih stvari koje će pomoći devojčicama i devojkama da izgrade samopouzdanje i gledaju dalje od stereotipnih standarda lepote koje postavlja društvo.

Ljutnja je prirodna i slobodno je izrazi

Ljutnju mnogi vežu za negativne emocije i demonizuju je, posebno kad su žene u pitanju. Mnogi smatraju da žena treba da bude "dama" i da izražavanje ljutnje nije ženstveno. Međutim, važno je normalizovati izražavanje intenzivnih emocija, uključujući ljutnju.

Tata i ćerka
Shutterstock Tata i ćerka

Pomozi mi

Možda je smešno tražiti pomoć od deteta, ali tako ćete mu pomoći da osnaži samo sebe. Važno je da, nakon što dete zamolite za savet, isti i sledite kako biste mu dali do znanja da njegove reči imaju vrednost.

Podržavam i cenim žene

Verovati u svoju ćerku nije dovoljno. Jednako je važno pokazati da verujete u žene i podržavate ih. Vaše mišljenje o ravnopravnosti polova, jednakim pravima i ženskoj snazi uveliko će uticati na vaše žensko dete i usaditi joj ista uverenja.

Tata i ćerka
Shutterstock Tata i ćerka

Izgled nije ono što te definiše

Iako mnogi od nas govore da izgled nije bitan, to je daleko od stvarnosti. Među tinejdžerima i mladima izgled igra važnu ulogu u određivanju načina na koji se pojedinac tretira. Ako svojoj ćerki kažete da je više od svog izgleda, podstaći ćete je da razvije pozitivnu sliku o sebi.

(Yumama)