Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditeljske dileme: Da li dete sme da podiže tegove?

Mnogi roditelji imaju dilemu oko toga da li je i kada je preporučljivo da se dete osim sporta interesuje za vežbe opterećenja i da li to ima dobar ili loš uticaj na njegov fizički razvoj.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pogled na fotografije sa razvijenim dečacima koji dižu tegove najčešće nailazi na osude roditelja koji se pitaju u kojim godinama je normalno da njihovi mališani počnu da vežbaju.

Mnoge škole u sklopu časova fitičkog vaspitanja imaju pojedine treninge snage i izdržljivosti koji uključuju i dizanje tegova. Roditelji su uglavnom zabrinuti zbog toga i osuđuju školske programe. Međutim, njihove osude nisu opravdane.

Stručnjaci objašnjavaju kako je trening snage ključan za razvoj motoričkih i atletskih sposobnosti kod dece. Stoga, umerene vežbe izdržljivosti neće ugroziti rast i razvoj dece. 

Povezane vesti

Međutim, to ne znači da deca treba da podižu teške tegove, ali je korisno da se upoznaju sa različitim vrstama otpora.

Na primer, deca mogu da započnu trening u isto vreme kada počnu da se interesuju za sport, negde između šest i osam godina. Pravilno kretanje zahteva adekvatnu mišićnu snagu, zbog čega bi trening trebao da  bude preduslov za učešće u nekom sportu.

Deca koja su sklona gojaznosti trebalo bi prvenstveno da vežbaju podizanjem vlastite težine. Treneri podsećaju kako je ključ u tome da dete pronađe aktivnost u kojoj uživa.

Kako dodaju stručnjaci, samo zato što je dete jače ili bolje u nekom sportu od svojih vršnjaka, ne znači da će u budućnosti biti neko čudo. Mladići menjaju svoje interese, zbog čega je važno da već u ranim godinama života isprobaju nekoliko vrsta aktivnosti, a ne samo jedan sport.

Povezane vesti

Takođe, decu koja nadmašuju svoje vršnjake u nekim aktivnostima treba posmatrati kako ne bi preterivala. 

Deca inače mnogo više od odraslih opterećuju svoje telo prilikom igranja i skakanja, zbog čega roditelji ne treba da brinu da će im vežbe snage u ranoj dobi naškoditi. Pojedina istraživanja pokazala su kako se prilikom dizanja tegova u pubertetu povećava gustoća kostiju te popravlja telesna kompozicija i balans tela.

Treneri savetuju kako je najbolje da deca izvode dve do tri vežbe za jednu grupu mišića, sa šest do 12 ponavaljanja u svakoj serij. Odmor između svake serije bi trebao biti između 1-3 minuta.

Ono na što je potrebno obratiti pažnju jeste da deca u razvoju ne rade vežbe opterećenja iznad glave, kao i čučnjeve sa tegovima na ramenima, jer ove vežbe sabijaju kičmeni stub.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica