Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vreme je da uživate u čokoladi: Najnovija istraživanja pokazuju neverovatne prednosti ove poslastice

Tamna čokolada učiniće velike stvari za vaše zdravlje. Pogledate zašto je vreme da je uvrstite u svoju slatku rutinu.

  Izvor: Foto: Shutterstock 1901902075

Nema sumnje da ste čuli da se čokolada može smatrati zdravim užitkom - tamna čokolada, tačnije. Novo istraživanje sugeriše da vam može pomoći da sagorite više kalorija.

Tamna čokolada sa 70 posto i više kakaoa bogata je biljnim jedinjenjima zvanim flavonoidi i flavanoli, koji su povezani sa manjim rizikom od srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih problema.

Povezane vesti

Povezane vesti

Američko udruženje za srce napominje da neka istraživanja sugerišu da je konzumiranje tamne čokolade povezano sa manjim rizikom od insulinske rezistencije i visokog krvnog pritiska.

Jedno istraživanje u kom su učestvovali gojazni ispitanici pokazalo je da konzumiranje tamne čokolade i sirovih badema pomaže u smanjenju njihovog "lošeg" holesterola.

Druga istraživanja ukazuju na takve kognitivne koristi kao što su poboljšana cerebralna krv, poboljšana memorija, poboljšana brzina obrade i poboljšano raspoloženje.

Iako neki stručnjaci veruju da su dokazi o zdravstvenim blagodatima tamne čokolade još uvek slabi, nova studija dodaje sve većem broju istraživanja koja će vas možda podstaći da uživate u nekoliko komada omiljene tamne čokolade nakon večere.

Studija objavljena 2021. godine u International Journal of Exercise Science testirala je efekat male količine crne čokolade na potrošnju energije žena tokom odmora i vežbanja.

Osamnaest sposobnih žena nasumce je raspoređeno u jednu od dve grupe - jednoj je dato 20 grama tamne čokolade, a drugoj kalorijski usklađenu količinu bele čokolade koja se jede dnevno tokom 28-dnevnog ispitivanja. Ispitanici nisu bili upoznati sa činjenicom da se tamna čokolada testira, a da je bela čokolada placebo.

Potrošnja energije za odmor u obe grupe (REE) i potrošnja energije za vežbanje (EEE) zabeležene su pre početka dodavanja čokolade i nakon 28 dana jedenja. Vežbe su uključivale stacionarnu vožnju bicikla u dva različita intenziteta.

Rezultati su pokazali da su učesnici koji su jeli tamnu čokoladu zabeležili gotovo 10 posto porast metabolizma u mirovanju (REE) u poređenju sa nijednim povećanjem REE grupe bele čokolade.

Međutim, tamna čokolada nije imala uticaja na potrošnju energije tokom bilo kog intenziteta ciklusa.

Iako se može pretpostaviti da je kofein u čokoladi mogao biti uzrok pojačanog metabolizma, istraživači kažu da je dnevna doza tamne čokolade - približno 4 komada - bila premala da bi njen sadržaj kofeina mogao igrati značajnu ulogu u ishodu.

Verovatnije je da su flavonoidi u tamnoj čokoladi stimulisali ubrzanje metabolizma, kažu istraživači, koji sugerišu da bi dalja istraživanja mogla otkriti ulogu tamne čokolade u energetskom balansu, kontroli težine i sastavu tela.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica