Đuveč je starinsko jelo koje ima na stotine verzija. Možete ga pripremati u vašoj kombinaciji povrća i u njega dodavati šta god želite - piletinu, junetinu, slaninicu ili mleveno meso. Ipak, posni đuveč koje su spremale naše bake ima poseban (najlepši) ukus.
Potrebno je:
- 1 glavica crnog luka
- 500 g krompira
- 100 g šargarepe
- 1oo g pirinča
- 2 paradajza (može i čaša soka od paradajza)
- 2 paprike (mogu iz zamrzivača)
- 3 čena belog luka
- so, biljni začin, biber, peršun
- 6 dl vode (i manje ako se dodaje dok od paradajza)
- malo ulja
Napomena: Umesto svežeg povrća možete koristiti i smrznutu mešavinu za đuveč.
Priprema
Iseckati sitno crni luk i propržiti na ulju. Dodati šargarepu iseckanu na kolutove i krompir na kriške. Zatim dodati naseckanu papriku i paradajz. Sve propržiti.
Dodati prethodno očišćen i dobro opran pirinač i izgnječen ili sitno iseckan beli luk.
Sve začiniti i naliti vodom (da ogrezne).
Kuvati na tihoj vatri 15 minuta, a zatim sve preručiti u tepsiju i staviti u toplu rernu.
Peći oko pola sata.
PROBAJTE I...
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.