Đuveč je starinsko jelo koje ima na stotine verzija. Možete ga pripremati u vašoj kombinaciji povrća i u njega dodavati šta god želite - piletinu, junetinu, slaninicu ili mleveno meso. Ipak, posni đuveč koje su spremale naše bake ima poseban (najlepši) ukus.

Potrebno je:

- 1 glavica crnog luka

- 500 g krompira

- 100 g šargarepe

- 1oo g pirinča

-  2 paradajza (može i čaša soka od paradajza)

-  2 paprike (mogu iz zamrzivača)

- 3 čena belog luka

- so, biljni začin, biber, peršun

- 6 dl vode (i manje ako se dodaje dok od paradajza)

- malo ulja

Napomena: Umesto svežeg povrća možete koristiti i smrznutu mešavinu za đuveč.

Priprema

Iseckati sitno crni luk i propržiti na ulju. Dodati šargarepu iseckanu na kolutove i krompir na kriške. Zatim dodati naseckanu papriku i paradajz. Sve propržiti.

Dodati prethodno očišćen i dobro opran pirinač i izgnječen ili sitno iseckan beli luk.

Sve začiniti i naliti vodom (da ogrezne).

Kuvati na tihoj vatri 15 minuta, a zatim sve preručiti u tepsiju i staviti u toplu rernu.

Peći oko pola sata.

PROBAJTE I...