Pikula - svečana torta, po receptu Nataše Pralice, oduševiće sve vaše goste na slavi, rođendanu, proslavama... 

Potrebno je:

BISKVIT:

10 belanaca

10 kašika šećera

12 kašika mlevenih oraha

4 kašika brašna

FIL:

8 žumanaca

8 kašika šećera

2 pudinga od vanile

3 kašike gustina

1 l mleka

200 g margarina ili maslaca

KUGLICE:

2 žumanca

100 g šećera

100 ml mleka

130 g margarina ili maslaca

100 g čokolade za kuvanje

200 g prženih i mlevenih lešnika

150 g mlevenog keksa

DEKORACIJA:

300 ml slatke pavlake

110 m slatke pavlake (za glazuru)

200 g bele čokolade (za glazuru)

Za kuglice:

margarin ili maslac sobne temperature

orasi

mleveni keks

istopljena čokolada

za umakanje kuglica istopljena čokolada za kuvanje

za šaranje kuglica bela istopljena čokolada

za posudicu istopljena čokolada za kuvanje

prženi i seckani lešnici za posipanje torte

Priprema

BISKVIT SA ORASIMA

1. U posudu dodajte 5 belanaca i umutite ih dok malo ne očvrsnu.

2. Postepeno dodajte 5 kašika šećera, nastavite da mutite dok smesa ne postane čvrsta.

3. Dodajte 6 kašika mlevenih oraha i 2 kašike brašna, sve sjedinite žicom za mućenje.

4. U okrugli kalup promera 26 cm na dno postavite masni papir i ulijte smesu.

5. Biskvit pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20-25 min.

6. Ponovite postupak sa još jednim biskvitom, ostavite ih da se ohlade.

KREM OD VANILE

1. U posudu dodajte žumance, puding od vanile, gustin, šećer i malo mleka, sve pomešajte. 

2. Ostatak mleka stavite na ringlu.

3. Kada mleko provri, sklonite ga sa strane i umešajte pripremljene sastojke.

4. Sve zajedno nastavite da kuvate.

5. Gotov krem prebacite u drugu posudu, prekrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi.

6. Skinte foliju i kremu umutite mikserom.

7. Dodajte margarin ili maslac sobne temperature i sve dobro sjedinite.

KUGLICE SA KEKSOM

1. Sa pripremom kuglica možete započeti nakon što ostavite fil da se hladi, tako da svi sastojci budu spremni u isto vreme, kada dođe trenutak za slaganje.

2. U lonac dodajte žumanca, šećer i mleko, sve pomešajte i stavite da se kuva na srednjoj temperaturi.

3. Nakon nekog vremena dodajte iseckani margarin ili maslac i iskidanu čokoladu za kuvanje, mešajte dok se sastojci ne istope.

4. Sklonite sa strane i umešajte mleveni keks i lešnike.

5. Smesu prebacite u drugu posudu i ostavite da se prohladi toliko da se mogu praviti kuglice.

6. Kašičicom zahvatite smesu i pravite kuglice veličine oraha.

7. Odlažite ih na tacnu sa masnim papirom, a zatim ih stavite u frižider da se stegnu.

DEKORACIJA ZA TORTU

1. Napravite kuglice od istopljenog margarina ili maslaca, istopljene čokolade, mlevenog keksa i mlevenih oraha. Kuglice mogu biti raznih veličina, stavite ih u frižider da se stegnu. Ohlađene kuglice umačite u istopljenu čokoladu, stavite ih u frižider da se stegnu. Svaku kuglicu pomoću fišeka prošarajte belom čokoladom.

2. Za posudicu izgužvajte masni papir i po sredini rasporedite istopljenu čokoladu, stavite u frižider da se stegne.

3. Za glazuru slatku pavlaku ugrejte do vrenja i prelijte je preko iseckane čokolade (može biti u kapljicama), mešajte dok se sasvim ne istopi. Glazuru ostavite da se stegne toliko da može da se sliva niz tortu, a da se ne razliva previše. Ukoliko vam se čini da se glazura sporo steže, možete to ubrzati hlađenjem u frižideru.

4. Slatku pavlaku umutite u čvrst šlag, nemojte je premutiti.


Foto: Natašine slastice

PIKULA TORTA SLAGANJE

1. Na tacnu postavite biskvit.

2. Rasporedite pola vanila krema.

3. Poređajte kuglice, te ih malo utisnite u krem.

4. Rasporedite preostali krem.

5. Postavite drugi biskvit.

6. Tortu premažite šlagom. Bočne stranice prođite češljićem za torte, tako da dobijete rebrasti efekat.

7. Pomoću fišeka po ivicama torte sipajte po malo glazure da se sliva niz ivice. Ostatak glazure rasporedite po površini torte.

8. Postavite čokoladnu posudicu i pripremljene kuglice.

9. Pospite pržene i seckane lešnike.