Donosimo vam recept za pikantnu zimnicu koju možete vrlo brzo da spremite.

Potrebno je:

4 kg paradajza 

4 veća patlidžana

20 komada crvene paprike

20 komada ljute paprike

8 komdada crnog luka 

1 glavica belog luka

350 ml ulja 

4 kašike soli

2 kašike šećera

1 kašičica mlevenog bibera

peršun - 10 strukova

Priprema

Potrebno je pre sega pripremiti povrće.

Patlidžan oljuštite, isecite na kocke i prelijte hladnom vodom sa jednom kašičicom soli, a nakon toga ostavite da odstoji oko 30 minta.

Crvene paprike se očistete od semenki, ispecite, a kada se ohlade oljuštite ih i iseckajte na kockice.

Paradajz oljuštite i sameljite blenderu.

Kada je povrće pripremljeno zagrejte ulje u posudi u kojoj ćete pripremati ljutenicu i dodajte isečen luk. Kada se proprži izvadite ga iz posude i stavite u poseban tanjir.

U isto ulje u kojem ste pržili luk stavite isečene ljute paprike i nekoliko čenova belog luka. Kada je to gotova, izvadite ih iz posude i stavite u poseba tanjir.

Sada u posudu u kojoj je sve bilo prženo dodajte patlidžan koji se prži dok ne omekša, a nakon toga se izvai iz posude.

Poslednji korak. U posudu sipajte mleveni paradajz i kuvajte dok se ne zgusne, a nakon toga dodajte sve prethodne sasvtojke koje ste pržili, propržen luk, paprike sa belim lukom, patlidžan i isečena ispečena crvena paprika. Pospite solju i šećerom, dodajte mleveni biber i iseckan peršun.

Ostavite na kratko na ringli da provri zajedno sa svim sastojcima desetak minuta.

Sipajte gotovu zimnicu u suve teglice i zatvorite metalnim poklopcima.

PROBAJTE I...