Malo čokolade, malo lešnika, mnogo putera i brašna… na šta vas sve ovo asocira? Zavirite u recept da vidite kako se brzo i jednostavno može napraviti ovaj preukusni tart sa čokoladom i lešnikom!

Potrebno je:

- 400 g mekog brašna

- 110 g putera sobne temperature

- 110 g masti

- 100 g šećera

- 1 vanil šećer

- 2 žumanceta

- Prašak za pecivo

Fil:

- 200 g mlevenih lešnika

- 2 jajeta

- 80 g šećera

- 150 g putera

- kašičica burbon vanile

- 200 g rastopljene čokolade (crne i bele)

Priprema:

Korak 1: Puter i mast penasto umutite.

Korak 2: Dodajte šećer, vanil šećer i žumanca, pa nastavite sa mešanjem.

Korak 3: Pomešajte brašno i prašak za pecivo, dodajte u pripremljenu smesu i varjačom sjedinite. Trebaće vam desetak minuta da umesite testo. Nikako ne treba dugo da ga mesite, jer treba da bude prhko, mrvičasto, što znači da se raspada u rukama. Sjedinite ga u jednu loptu i stavite u kesu za zamrzivač. Ostavite u frižideru na pola sata.

Korak 4: Za to vreme napravite fil. Umutite jaja sa šećerom, dodajte rastopljeni puter, lešnike i vanilu.

Korak 5: Testo rukama razvucite i rastanjite u dubljem plehu za tart, prekrivajući i njegov obod.

Korak 6: Zatim nalijte pripremljeni fil.

Korak 7: Pecite na 200 stepeni oko pola sata.

Korak 8: Kada se tart prohladi, prelijte po njemu istopljenu čokoladu. Nema pravila, igrajte se i šarajte po njemu do mile volje. Na kraju ga možete ukrasiti i sa šakom krupno lomljenog lešnika.

Napomena:

Ukoliko vam se učini da čokolada nije dovoljno retka kad je istopite, dodajte joj kašičicu ulja.

Probajte i...