SASTOJCI:

Za rolovanje

- oko tri kilograma ćurećeg belog mesa

- 10-12 parcadi šunke

Za punjenje

- četvrtina vekne hleba, bez korice, iseckano na kockice

- 4 parčeta pančete

- 1 manji luk, sitno iseckan

- 1 celer, sitno iseckan

- 3 čena belog luka, sitno iseckana

- 1 kašika usitnjenog ruzmarina

- 1 kašika usitnjene majčine dušice

- 1 kašika žalfije

- 2 kašike putera

- trećina šolje iseckanih pistaća

- četvrtina šolje semenki nara

- pola šolje pileće ili ćureće supice

- so i biber po ukusu

Za sos od nara

- 3 kašike putera

- 1 jedan veći luk

- 2 čena belog luka

- 1 šolja vina

- 5 šolja  pileće supe

- 2 šolje soka od nara

- 1 kašika braon šećera

- so i biber po ukusu

- pola šolje semenki nara

PRIPREMA:

1. Priprema punjenja: Zagrejati rernu na 200 stepeni. Staviti hleb na papir za pečenje i peći desetak minuta. Ostavite rernu uključenu, a kockice hleba saspite u činiju.

2. Na srednjoj temperaturi pecite pančetu dva minuta dok ne ispusti masti i dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte luk, celer, beli luk, biljke i pecite dok ne omekša, neka dva-tri minuta. Dodajte puter i pustite da se istopi i pomeša sa povrćem.

3. Miks pančete i povrća prebacite u činiju sa hlebom. Dodajte brusnice, pistaće i supu. Izmešajte i dodajte so i biber po ukusu.

4. Izravnajte ćuretinu - Postavite ćuretnu na radnu površinu, presecite nožem ćuretinu na pola, kao u oblik leptira. Prekrijte plastičnom folijom i istucite meso. Sklonite plastiču foliju i dodajte punjenje, pa dodajte so i biber.

5. Napunite ćureći rolat - Pospite punjenje na pripremljenu ćuretinu i ostavite ćoškove od po centimetar napunjene. Uvijte meso lagano u rolat. 

6. Uvijte rolat u šunku - rolat ubložite parčadima šunke tako da bude potpuno prekriven. Uvijte rolat kuhinjskim koncem.

7. Pečenje rolata - Pecite rolat bez pokrivanja izmedju 45 i 60 minuta. Izvadite iz rerne i pustite da se ohladi desetak minuta.

8. Napravite sos - U posudi rastopite puter na srednjoj temperaturi, zatim dodajte luk i beli luk. Nakon dva do tri minuta, kada omekša, dodajte biber, pa nastavite sa prženjem još nekoliko minuta. 

9. Dodajte vino i kuvajte dok skroz ne ispari. Nakon toga dodajte pileću supu, sok od nara, i braon šećer. Pojačajte temperaturu i kuvajte sos dok ne dobije potrebnu konzistenciju. Dodajte malo soli i bibera, a zatim naspite u tanjir za serviranje. Dodajte semenke nara i servirajte sa rolatom.