SASTOJCI:
Za rolovanje
- oko tri kilograma ćurećeg belog mesa
- 10-12 parcadi šunke
Za punjenje
- četvrtina vekne hleba, bez korice, iseckano na kockice
- 4 parčeta pančete
- 1 manji luk, sitno iseckan
- 1 celer, sitno iseckan
- 3 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 kašika usitnjenog ruzmarina
- 1 kašika usitnjene majčine dušice
- 1 kašika žalfije
- 2 kašike putera
- trećina šolje iseckanih pistaća
- četvrtina šolje semenki nara
- pola šolje pileće ili ćureće supice
- so i biber po ukusu
Za sos od nara
- 3 kašike putera
- 1 jedan veći luk
- 2 čena belog luka
- 1 šolja vina
- 5 šolja pileće supe
- 2 šolje soka od nara
- 1 kašika braon šećera
- so i biber po ukusu
- pola šolje semenki nara
PRIPREMA:
1. Priprema punjenja: Zagrejati rernu na 200 stepeni. Staviti hleb na papir za pečenje i peći desetak minuta. Ostavite rernu uključenu, a kockice hleba saspite u činiju.
2. Na srednjoj temperaturi pecite pančetu dva minuta dok ne ispusti masti i dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte luk, celer, beli luk, biljke i pecite dok ne omekša, neka dva-tri minuta. Dodajte puter i pustite da se istopi i pomeša sa povrćem.
3. Miks pančete i povrća prebacite u činiju sa hlebom. Dodajte brusnice, pistaće i supu. Izmešajte i dodajte so i biber po ukusu.
4. Izravnajte ćuretinu - Postavite ćuretnu na radnu površinu, presecite nožem ćuretinu na pola, kao u oblik leptira. Prekrijte plastičnom folijom i istucite meso. Sklonite plastiču foliju i dodajte punjenje, pa dodajte so i biber.
5. Napunite ćureći rolat - Pospite punjenje na pripremljenu ćuretinu i ostavite ćoškove od po centimetar napunjene. Uvijte meso lagano u rolat.
6. Uvijte rolat u šunku - rolat ubložite parčadima šunke tako da bude potpuno prekriven. Uvijte rolat kuhinjskim koncem.
7. Pečenje rolata - Pecite rolat bez pokrivanja izmedju 45 i 60 minuta. Izvadite iz rerne i pustite da se ohladi desetak minuta.
8. Napravite sos - U posudi rastopite puter na srednjoj temperaturi, zatim dodajte luk i beli luk. Nakon dva do tri minuta, kada omekša, dodajte biber, pa nastavite sa prženjem još nekoliko minuta.
9. Dodajte vino i kuvajte dok skroz ne ispari. Nakon toga dodajte pileću supu, sok od nara, i braon šećer. Pojačajte temperaturu i kuvajte sos dok ne dobije potrebnu konzistenciju. Dodajte malo soli i bibera, a zatim naspite u tanjir za serviranje. Dodajte semenke nara i servirajte sa rolatom.
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna