Pečena, punjena, grilovana, sa belim lukom ili sveža paprika je jednostavno kraljica domaće kuhinje. 

Osim što je ukusna ona je i veoma zdrava, što je i drži na prestolu tolike decenije. Posebno je cenjena zbog velike količine vitamina C, a pored njega izuzetno je bogata i A i B vitaminom, od kojih se posebno ističu B1 i B2. Zbog vitamina E se ovo povrće koristi u prevenciji raka.

Od minerala ima najviše kalijuma, fosfora i gvožđa. Količina vode koju poseduje približno je oko 89 odsto.

A ovo je osam recepata za najukusnija jela od ovog sjajnog povrća:

1. Čor­ba od gra­ška i pa­pri­ke

2. Musaka od pečenih paprika

3. Paprike punjene krompirom

4. Punjene paprike na turski način

5. Pečene paprike punjene sirom

6. Paprike šilje punjene sirom, šunkom i kačkavaljem

7. Pečene paprike sa kajmakom

8. Paprike punjene pasuljem