Potrebno je:
8 belanaca
200 g mlevenih badema
220 g šećera
220 g putera
250 g šećera
8 žumanaca
80 g bademovih listića
šećer u prahu
Priprema
Zagrejte rernu na 180 stepeni. 100 g listića od badema raširite po pek papiru i u rerni malo propržite - dok ne porumene.
Fil: Razdvojte žumanca od belanca. Žumanca sa 80 g šećera i 100 ml slatke pavlake stavite u šerpicu i ugrejte na laganoj vatri uz stalno mešanje sa žicom, dok ne počne da se zgušnjava. Pazite da ne provri!
Kada se krem zgusne, ohladite ga tako što ćete staviti vašu šepu u veću šerpu koju ste pre toga napunili hladnom vodom. Neprestano mešajte sa žicom, dok se fil ne ohladi.
Puter mikserom umutite u vaš sada ohlađeni krem. Fil stavite u frižider.
Kora: Čvrsto ulupajte belanca i dodajte 120 g šećera. Polako umešajte u to i 200 g mlevenih badema.
Na pleh iz rerne stavite pek papir i od testa oblikujte pravougaonik.
Pecite na 180 stepeni koru ne duže od 15 minuta.
Skinite lagano papir i pustite da se ohladi. Isecite koru na dva dela.
Jednu koru premažite sa trećinom fila, stavite drugu koru i celi kolač premažite s ostatkom fila.
Odozgo pospite sve porumenele listiće badema.
PROBAJTE I...
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna