Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kremast i mirisan: Kolač od šargarepe sa maskarpone sirom

Neka zekina omiljena poslastica bude sastojak vaših kolača.

 Izvor: Foto: Profimedia

Potrebno vam je:

250 g putera

250 g braon šećera

5 velikih jaja

kora i sok jedne pomorandže

170 g brašna

prašak za pecivo na vrh kašike

100 g sirovih badema

100 g oraha, očišćenih i iseckanih

cimet u prahu na vrhu kašike

prstohvat umskatnog oraha

1/2 kašičice đumbira u prahu

250 g šargarepe očišćene i izrendane

morska so

Za preliv:

120 g maskarpone sira

220 g krem sira

85 g šećera u prahu

kora i sok dve limete

Povezane vesti

Priprema

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Namažite puter na kalup kvadratnog oblika od 22 cm, ili okrugli kalup sličnih dimenzija, sa papirom za pečenje.

Pomešajte puter i šećer rukama dok se ne sjedini. Dodajte jedno po jedno umućeno jaje i na kraju koru i sok narandže. Pomešajte sa brašnom i praškom za pecivo, pa dodajte bademe, orahe, začine i šargarepu, sve dobro sjedinite.

U drugoj posudi, umutite čvrsto belanca sa prstohvatom soli, zatim pažljivo dodajte u smesu za kolač.

Stavite smesu u pripremljeni kalup i pecite u zagrejanoj rerni oko 50 minuta dok ne dobije zlatnu boju i naraste. Čačkalicom proverite da li je pečen (zabodite čačkalicu u kolač i ako je čista kad je izvadite, vreme je da kolač vadite iz rerne).

Ostavite da se kolač ohladi 10 minuta, zatim ga izvadite iz kalupa i ostavite da se hladi još najmanje pola sata.

Za preliv pomešajte sve sastojke i prelijte preko kolača, za dekoraciju možete iskoristiti seckane orahe.

Najnovije

Vesti

Porodica