Potrebno vam je:

Biskvit:

350 mililitara sveže ceđenog soka od narandže

4 supene kašike domaćeg pekmeza od šipka

120 grama šećera

2 kesice vanilin šećera

naribana korica 2 narandže

180 grama pečenih mlevenih oraha

100 grama oštrog brašna

2 kašike tamnog gorkog kakaoa

1 kesica praška za pecivo

100 mililitara ulja,

Premaz (fil):

100 grama posne čokolade

2-3 kašike domaćeg pekmeza od šipka + malo za premazati biskvit

120 grama posnog mlevenog keksa

1 kesica vanilin šećera

150 mililitara sveže ceđenog soka od narandže

Priprema:

Narandže dobro oprati i naribati koricu od 2, a zatim iscediti ukupno 500 mililitara soka (otprilike trebaju 4 srednje jako sočne narandže). Orahe staviti u tiganj i prepržiti na srednjoj vatri 10-ak minuta, vodeći računa da ne zagore. Pečene orahe prebaciti u krpu i protrljati kako bi spala kožica. 180 grama oraha samleti a ostatak naseckati za posipanje.

Biskvit:U posudu nasuti 350 mililitara soka od narandže, dodati pekmez od šipka (srednje gustine), šećer i vaniliju, koricu narandže, mlevene orahe i prosejane praškaste sastojke. Sve dobro promešati i sjediniti. Na kraju u tankom mlazu dodati ulje uz stalno mešanje.

Smesu izliti u pleh (dim. 30×20 cm ili slične površine) obložen pek papirom i peći na 160 stepeni oko 25-30 minuta (jači šporet); za slabije rerne povećati temperaturu na 180 stepeni. Pečen biskvit izvaditi i prohladiti. Ostaje sočan i mekan, nešto kao brauniz.

Prohlađen premazati u tankom sloju šipkovim pekmezom, čisto da se fil ne bi odvajao.

Premaz (fil): Na laganoj vatri otopiti čokoladu pomešanu sa pekmezom. U posebnoj posudi dobro izmešati mleveni keks, sok i vaniliju pa dodati i prethodnu smesu i sve fino sjediniti. Fil naneti na biskvit i posuti seckanim pečenim orasima.

Kolač seći na kocke ili štanglice po želji. Može da se služi topao ili ohlađen.

Probajte i: