Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz bakine kuhinje: 5 savršenih recepata za zimska jela 'na kašiku'

Ugrejaće vas, zasititi i sačuvati imunitet...

 Izvor: Foto: Shutterstock

"Al se nekad dobro jelo, baš", je stih koji nije nastao slučajno. Bake se dobro sećaju kako je izgledo zimski meni u njihovom domu kada su bile male, tako su se hranili njihovi stari, tako su one hranile svoju decu, a sada svoje iskustvo prenose i vama da budete snažni i zdravi tokom zime.

1. Kupus

Kupus naseckajte na kockice i dinstajte sa povrćem po izboru (šargarepa, paprika, tikvica...). Dolivajte polako bujon od mesne supe. Gustinu ćete dobiti dodavanjem krompira iseckanog na kockice.

Recept+

Skuvajte zajedno kupus u spanać, dodajte začine po želji, ispasirajte i poslužite kao krem čorbu. Po želji možete u čorbu dodati i hleb ispečen na plotni iseckan na kockice (ili krutone).

Povezane vesti

Idealni začini i zaprškePuniji ukus varivima daće mahunarke i žitarice, ali i sušene i sveže gljive.Variva ne zaboravite da zgusnete inače nećete dobiti varivo, nego supu. Variva možete zgusnuti zaprškom, preprženim brašnom na ulju, ali i kuvanim krompirom, kukuruznim skrobom ili brašnom prethodno razmućenim u mlakoj vodi ili pasiranjem dela povrća. Od začina su odlični so, biber, crvena paprika, lovorov list, ali i kari. Isprobajte i variva od ribljih filea. Pri posluživanju dodajte prepržene komadiće hleba, semenke ili malo kisele pavlake. Gulaš spremaje sa dosta luka i paprike, uz dodatak seckanog krompira i sitnog testa. 

2. Ručak iz rerne za nekoliko dana

Potrebno vam je:

1kg krtog goveđeg ili junećeg mesa

200g slanine

kašika maslinovog ulja

4 šargarepe

1 crni luk

Kašičica soli

Pola kašičice mlevene slatke paprike

Kašika brašna

2,5dl crnog vina

3 kašike goveđeg bujona

Malo soka od paradajza

4 čena belog luka

Lovorov list

250g pečurki

Peršun

Prirpema:

Seckanu slaninu propržite na ulju i izvadite iz tiganja. U istom tiganju propržite kockice mesa. Složite meso sa slaninom u posudu za pečenje. Posolite, pobiberite, pospite brašnom i promešajte.

Stavite u rernu zagrijanu na 210°C i pecite 5 minuta. Izvadite i promiješajte, pa vratite u rernu na 5 minuta dok meso ne dobije hrskavu koricu. Izvadite iz rerne i smanjite temperaturu.

Pomešajte prženi luk i šargarepu pa zalijte vinom i bujonom da tečnost prekrije meso. Dodajte paradajz, lovorov list i zgnječeni beli luk. Vratite posudu u rernu da se krčka dva i po sata. Na kašici maslaca propržite seckane pečurke, dodajte malo bujona i peršunov list. Dinstajte dok ne omekša. Umešajte u gotov gulaš.

Povezane vesti

3. Mleveno meso 'na kašiku'

Potrebno vam je:

700g mlevene govedine ili junetine od plećke

100g slanine

2 crna luka

1 čen belog luka

2 paprike babure

3 paradajza

1 feferona (po želji)

Mlevena slatka paprika

Mast

So

Priprema:

Slaninu naseckajte na sitne kockice, popržite na masti, zatim dodajte seckani crni luk i češanj belog luka. Kratko popržite, pa dodajte mleveno meso meso. Umešajte očišćene paprike naseckane na kockice, oguljen isećen paradajz, pospite mlevenom paprikom, pa uz dolivanje vode dinstajte gulaš dok meso i povrće ne omekšaju. Pred kraj začinite solju. Kuvani gulaš po želji pospite seckanom feferonom.

Na sledećoj strani potražite recepte za gulaš sa kobasicama i varivo sa sočivom!

Najnovije

Vesti

Porodica