Ugrejaće vas, zasititi i sačuvati imunitet...
"Al se nekad dobro jelo, baš", je stih koji nije nastao slučajno. Bake se dobro sećaju kako je izgledo zimski meni u njihovom domu kada su bile male, tako su se hranili njihovi stari, tako su one hranile svoju decu, a sada svoje iskustvo prenose i vama da budete snažni i zdravi tokom zime.
1. Kupus
Kupus naseckajte na kockice i dinstajte sa povrćem po izboru (šargarepa, paprika, tikvica...). Dolivajte polako bujon od mesne supe. Gustinu ćete dobiti dodavanjem krompira iseckanog na kockice.
Recept+
Skuvajte zajedno kupus u spanać, dodajte začine po želji, ispasirajte i poslužite kao krem čorbu. Po želji možete u čorbu dodati i hleb ispečen na plotni iseckan na kockice (ili krutone).
2. Ručak iz rerne za nekoliko dana
Potrebno vam je:
1kg krtog goveđeg ili junećeg mesa
200g slanine
kašika maslinovog ulja
4 šargarepe
1 crni luk
Kašičica soli
Pola kašičice mlevene slatke paprike
Kašika brašna
2,5dl crnog vina
3 kašike goveđeg bujona
Malo soka od paradajza
4 čena belog luka
Lovorov list
250g pečurki
Peršun
Prirpema:
Seckanu slaninu propržite na ulju i izvadite iz tiganja. U istom tiganju propržite kockice mesa. Složite meso sa slaninom u posudu za pečenje. Posolite, pobiberite, pospite brašnom i promešajte.
Stavite u rernu zagrijanu na 210°C i pecite 5 minuta. Izvadite i promiješajte, pa vratite u rernu na 5 minuta dok meso ne dobije hrskavu koricu. Izvadite iz rerne i smanjite temperaturu.
Pomešajte prženi luk i šargarepu pa zalijte vinom i bujonom da tečnost prekrije meso. Dodajte paradajz, lovorov list i zgnječeni beli luk. Vratite posudu u rernu da se krčka dva i po sata. Na kašici maslaca propržite seckane pečurke, dodajte malo bujona i peršunov list. Dinstajte dok ne omekša. Umešajte u gotov gulaš.
3. Mleveno meso 'na kašiku'
Potrebno vam je:
700g mlevene govedine ili junetine od plećke
100g slanine
2 crna luka
1 čen belog luka
2 paprike babure
3 paradajza
1 feferona (po želji)
Mlevena slatka paprika
Mast
So
Priprema:
Slaninu naseckajte na sitne kockice, popržite na masti, zatim dodajte seckani crni luk i češanj belog luka. Kratko popržite, pa dodajte mleveno meso meso. Umešajte očišćene paprike naseckane na kockice, oguljen isećen paradajz, pospite mlevenom paprikom, pa uz dolivanje vode dinstajte gulaš dok meso i povrće ne omekšaju. Pred kraj začinite solju. Kuvani gulaš po želji pospite seckanom feferonom.
Na sledećoj strani potražite recepte za gulaš sa kobasicama i varivo sa sočivom!