Potrebno je:

Za beze korice

5 belanaca

250 g šećera

1 kašika brašna

1 kašika sirćeta ili limunovog soka

Za osnovni krem

1 l mleka

5 žumanaca

9 kašika secera

9 kašika brašna/gustina

2 kesice vanilin šećera

250 g maslaca

Za čokoladni krem

150 g čokolade

150 g grilijaša od oraha ili lešnika

Za kapućino krem

1 kesica kapućina

150 g sitno seckane čokolade

Dekoracija

300 g šlag pene

2 kasicice nes kafe

listići od čokolade za ukrašavanje

Priprema

1. Umutiti penu od belanaca, dodati šećer, brašno i kašiku sirćeta.

2. Sipati u dresir kesu i na velikom plehu (30×40 cm) obloženom masnim papirom, istisnuti trake od umućenih belanaca, ili smesu samo lepo poravnati po celom plehu.

3. Osušiti beze koricu na 125 C oko 1 – 1, 5 sat.

4. U međuvremenu pripremiti krem. Umutiti žumanaca sa šećerom, brašnom (4, 5 kašika brašna i 4, 5 kašika gustina) i malo hladnog mleka.

5. Preostalo mleko staviti da provri, pa skuvati krem od umućenih žumanaca.

6. Ohladiti i izmiksati sa maslacem.

7. Podeliti smesu na dva dela, pa u jedan dodati rastopljenu čokoladu i usitnjeni grilijaš.

8. U drugi deo smese staviti kesicu kapućina i sitno seckanu čokoladu kao za straćatelu.

9. Beze koricu preseći na pola, i filovati najpre čokoladnom kremom sa grilijašom.

10. Staviti drugu koricu i premazati kapućino kremom.

11. Na kraju umutiti šlag penu sa mlekom ili vodom, dodati nes kafu koju smo razmutili u malo vode i premazati celu tortu.

12. Ukrasiti listićima bele i crne čokolade.

13. Dobro ohladiti pre serviranja.

Za grilijaš je potrebno rastopiti 75 g šećera kao karamel i dodati 75 g lešnika ili oraha. Sipati na nauljeni tanjir, a kad se ohladi usitniti u avanu.