Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Miris i ukus koji vraća sećanja na bakinu kuhinju: Griz knedle sa džemom (RECEPT)

Knedle sa džemom su omiljena poslastica mnogih generacija. Donosimo vam brz i jednostavan recept za dezert čiji će vas savršen ukus istog trenutka vratiti u detinjstvo.

 Izvor: Foto: Profimedia

Potrebno je:

1 l mleka

250 g griza

250 g prezli

6 supenih kašika šećera

1 kesica vanilin šećera

pekmez po želji

ulje

Priprema:

1. U mleko umešati četiri kašike šećera i zagrejati ga da bude vrelo.

2. U mleko postepeno sipati griz, neprestano mešajući.

3. Ostaviti da se malo ohladi, da bude mlako.

4. Vlažnim rukama oblikovati knedle i šufnudle. Za knedle, odvojiti malo smese, napraviti lopticu, spljoštiti je, na sredinu staviti jednu kafenu kašiku omiljenog pekmeza, pa opet formirati lopticu. Za šufnudle, odvojiti malo smese, napraviti lopticu, pa je između dlanova formirati u valjak.

5. U tepsiju nasuti ulja tek toliko da pokrije dno. Na laganoj vatri propržiti prezlu desetak sekundi.

6. Knedle i šufnudle spuštati u prezlu dok je tepsija još uvek na ringli. Ne mešati ih kašikom, nego pomerati tepsiju tamo-vamo kako bi se knedle i šufnudle prevrtale i valjale po prezli. Neka ovaj postupak traje bar jedan minut, da se sve blago zapeče. Nakon što su se fino uvaljale u prezlu sa svih strana, tepsiju skloniti sa ringle, gotove knedle i šufnudle vaditi sa strane, pa onda početi sa novom turom. Tepsiju vratiti na ringlu pa ponoviti postupak. Od ove količine mleka i griza, dobiju se otprilike tri takve ture.

7. Kada je sva smesa iskorišćena i knedle i šufnudle su gotove, tada u ostatak prezli dodati dve kašike šećera i jednu kesicu vanilin šećera. Dobro promešati i time posuti knedle i šufnudle.

PROBAJTE I:

Povezane vesti

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica