Potrebno je:

2 jaja

30 g šećera

malo soli

2,5 dcl mleka

125 g oštrog brašna

40 g margarina

50 g suvog grožđa

2 kiselkaste jabuka srednje veličine

malo ulja za prženje

Za posipanje:

malo kristal šećera

malo cimeta i marmelade

Priprema:

1. Suvo grožđe preliti vrelom vodom da nabubri. Jabuke oljuštiti i izrendati. Margarin staviti u posudu i rastopiti na laganoj vatri. Belanca sa malo soli umutiti mikserom u čvrst sneg.

2. Žumanca sa šećerom mikserom umutiti, dodati brašno, mleko i rastopljeni margarin i umutiti u glatku smesu. Izrendane jabuke protisnuti dlanovima da izađe sok.

3. Umućenoj smesi dodati sneg od belanaca, nabubrelo suvo grožđe i rendane jabuke i varjačom lagano izmešati da postane jednolična masa.

4. U veći tiganj staviti ulje da pokrije dno i staviti da se dobro zagreje.

5. Na vrelo ulje staviti umućenu smesu i pržiti na srednjoj temperaturi.

6. Nakon 5 minuta okrenuti testo, može kao palačinku, a može i po delovima da pržena strana bude okrenuta prema gore. Ja okrećem u delovima tako da odmah imam smesu u komadićima.

7. Pržiti još 5 minuta uz povremeno okretanje pojedinih delova smese, da se ravnomerno sve isprži.

8. Pržene carske mrvice posipati šećerom, cimetom i dodati marmeladu.

PROBAJTE I: