Potrebno je:
2 jaja
30 g šećera
malo soli
2,5 dcl mleka
125 g oštrog brašna
40 g margarina
50 g suvog grožđa
2 kiselkaste jabuka srednje veličine
malo ulja za prženje
Za posipanje:
malo kristal šećera
malo cimeta i marmelade
Priprema:
1. Suvo grožđe preliti vrelom vodom da nabubri. Jabuke oljuštiti i izrendati. Margarin staviti u posudu i rastopiti na laganoj vatri. Belanca sa malo soli umutiti mikserom u čvrst sneg.
2. Žumanca sa šećerom mikserom umutiti, dodati brašno, mleko i rastopljeni margarin i umutiti u glatku smesu. Izrendane jabuke protisnuti dlanovima da izađe sok.
3. Umućenoj smesi dodati sneg od belanaca, nabubrelo suvo grožđe i rendane jabuke i varjačom lagano izmešati da postane jednolična masa.
4. U veći tiganj staviti ulje da pokrije dno i staviti da se dobro zagreje.
5. Na vrelo ulje staviti umućenu smesu i pržiti na srednjoj temperaturi.
6. Nakon 5 minuta okrenuti testo, može kao palačinku, a može i po delovima da pržena strana bude okrenuta prema gore. Ja okrećem u delovima tako da odmah imam smesu u komadićima.
7. Pržiti još 5 minuta uz povremeno okretanje pojedinih delova smese, da se ravnomerno sve isprži.
8. Pržene carske mrvice posipati šećerom, cimetom i dodati marmeladu.
PROBAJTE I:
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna