Ruzmarin je lekovita mediteranska biljka sa antibakterijskim, antiupalnim i antiseptičkim dejstvom. Dobar je izvor vitamina A, B, C, D, E i K i pozitivno utiče na čitav organizam, a pogotovo na zdravlje mozga, jetre i srca. 

Pored toga što se dodaje raznim jelima, od ruzmarina može da se napravi i topli napitak nalik čaju koji ima posebne blagodati na probavni trakt. Ukoliko ga konzumirate posle jela, opustiće trbušne mišiće, smanjiti nadutost, ublažiti gasove i grčeve. 

A ako toj kombinaciji dodate grejpfrut, koji je inače poznat kao odličan u borbi protiv masnoće, dobija se učinkoviti napitak koji ubrzava metabolizam, podsiče sagorevanje masnoće, naročito sa stomaka.

Sastojci:

2 kašičice sušenog ruzmarina

3 dcl vruće vode 

1 grejpfrut

Priprema: 

1. Potopite ruzmarin u vruću vodu na 5 minuta. 

2. Procedite ruzmarin.

3. Grejp dobro operite, iscedite sok od polovine ploda i pomešajte sa čajem od ruzmarina. 

4. Preostalu polovinu grejpa naseckajte na komadiće i dodajte napitku.