Sastojci:

150 g šećera

70 ml vode

70 g margarina

100 g crnog brašna

200 g oštrog belog brašna

1/2 kašičice sode bikarbone

1 kašičica cimeta

1 kašičica vanilin šećera

1 kašičica rendane kore od pomorandže

1/2 kašičice muskatnog oraha

Foto: Domaćica za vas/Kristina Gašpar

Priprema:

Karamelizujte šećer dok ne dobije lepu svetlo braon boju.

Dodajete margarin i vodu.

Kuvajte na nižoj temperaturi dok se sastojci ne sjedine.

Prohladite smesu, kada postane mlaka, dodajte sve ostale sastojke i izmešajte varjačom.

Testo upakujte u plastičnu kesu, stavite ga u frižider i hladite oko sat vremena.

Premesite ga i razvijte oko 5 mm debljine na podlozi koju ste posuli brašnom. Zatim secite ili kalupima vadite uskršnje oblike - zeke, pilić i slično.

Ređajte u pleh obložen papirom za pečenje sa razmakom od oko 2 cm između dva keksa.

Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 12-13 minuta.

Foto: Domaćica za vas/Kristina Gašpar

Napomena: Ukoliko želite da vaš keks bude slađi, uvaljate ga nakon pečenja u mešavinu šećera u prahu i vanile, a možete ga preliti otopljenom čokoladom.

Ukoliko koristite namirnice životinjskog porekla, margarin zamenite maslacem. Takođe možete koristiti i neku drugu masnoću po izboru - kokosovo ulje, prečišćeni maslac, svinjsku mast.

Probajte i: