U Srbiji se kolači nazvani vasilice spremaju od kiselog ili lisnatog testa, a i jedni i drugi se prelivaju medom. Takođe, vasilica je i naziv za proju koja se u nekim krajevima služi na Mali Božić, s tim što se i ona ukrašava na poseban način. Slatke vasilice se šaraju tako što se nekoliko strukova slame uvežu u snopić crvenim koncem pa se onda vrhovima bocka testo i to tako da se rupice formiraju oblik krsta. Za proju-vasilicu, domaćica pripremi šuplje grančice zove, veže ih u snop pa njime izvadi kružiće testa koji se kasnije daju stoci da bude napredna i zdrava cele godine.
Bez obzira na to da li je slan ili sladak, ovaj kolač se mesi s puno ljubavi i jede topao.
Tradicionalne vasilice se pripremaju na neki od sledeća tri načina:
Emilija čeka 7. sina, a dr Milošević otkriva: Jesu li neke žene predodređene da rađaju samo dečake?
Koje ukuse najviše vole bebe u stomaku? Evo i zašto trudnice treba da jedu čokoladu
Može li beba da liči na surogat majku? Evo šta je važno i od koga nasleđuje genetiku
Najpopularnija ruska imena u 2024. godini: Ovo žensko ime obožavaju i Srbi, a dva muška su pravo iznenađenje