Potrebno je:

1/2 l mleka

110 g šećera

70 g griza

za vanila krem:

1/2 l mleka

150 g šećera

3 žumanca

1 puding od vanile

2 kašike brašna

1 vanilin šećer

150 g maslaca ili margarina

za šne od belanaca:

3 belanca

90 g šećera

3 kašike vode

Priprema

Karamel krem

Ugrejati mleko da bude vrelo. U odvojenoj šerpi, šećer istopiti u karamel, zatim dodati vrelo mleko i mešati dok se karamel ne istopi. Dodati griz i kuvati na umerenoj temperaturi desetak minuta. Izliti u duguljasti kalup obložen folijom. Ostaviti da se ohladi.

Vanila krem

Brašno, puding, žumanca, šećer i vanila šećer izmešati sa malo mleka. Ostatak mleka staviti da prokuva. U vrelo mleko zakuvati smesu i kuvati 2,3 minuta. Ostaviti da se ohladi. 

Penasto umutiti maslac i sjediniti sa vanila kremom muteći mikserom.

Staviti preko preko griza i ostaviti nekoliko sati ili preko noći u frižideru. 

Šne od belanaca

Šećer i vodu kuvati nekoliko minuta dok se šećer ne istopi i ne stvori se sirup. Umutiti belanca u čvrst sneg, dodavati vreo sirup neprestano muteći mikserom. Ostaviti da se ohladi, pa ukrasiti kolač. 

Ako vam se na sviđaju belanca, preko kolača možete stavite šlag.

Napomena: Kolač je jako kremast, te je jednostavnije da ga pravite u manjoj tepsiji, nego u dubokom kalupu.

PROBAJTE I...