Prema starim srpskim običajima, žene na Mladence ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići, i simbolizuju dug, srećan i sladak život. Mladenčići se premazuju medom, domaćice ih nude deci i svima koji dođu u kuću pre podne. Pošto ovaj pravoslavni praznik pada u vreme uskršnjeg posta, sva hrana koja se sprema toga dana mora biti posna zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

Potrebno je:

1 kg brašna

kockica svežeg kvasca

500 ml vode

4 kašike ulja

2 kašike šećera

3 kašike meda + za premazivanje

kašičica soli

Priprema

1. Pomešajte kvasac u malo vode i dodajte šećer. Sačekajte da nadođe.

2. Brašno stavite u posudu i dodajte mu med, a zatim i so i ulje. Dodajte i kvasac i sve dobro zamesite. Dodajte ostatak vode i zamesite testo, a zatim ga ostavite da dadođe oko 20 minuta.

3. Razvucite testo i modlom ili čašom vadite mladenčiće.

4. Poređajte ih na papir za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta, dok ne porumene.

5. Ispečene mladenčiće premažite medom.