Prema starim srpskim običajima, žene na Mladence ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići, i simbolizuju dug, srećan i sladak život. Mladenčići se premazuju medom, domaćice ih nude deci i svima koji dođu u kuću pre podne. Pošto ovaj pravoslavni praznik pada u vreme uskršnjeg posta, sva hrana koja se sprema toga dana mora biti posna zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika.
Potrebno je:
1 kg brašna
kockica svežeg kvasca
500 ml vode
4 kašike ulja
2 kašike šećera
3 kašike meda + za premazivanje
kašičica soli
Priprema
1. Pomešajte kvasac u malo vode i dodajte šećer. Sačekajte da nadođe.
2. Brašno stavite u posudu i dodajte mu med, a zatim i so i ulje. Dodajte i kvasac i sve dobro zamesite. Dodajte ostatak vode i zamesite testo, a zatim ga ostavite da dadođe oko 20 minuta.
3. Razvucite testo i modlom ili čašom vadite mladenčiće.
4. Poređajte ih na papir za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta, dok ne porumene.
5. Ispečene mladenčiće premažite medom.
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna