Frižider može da dehidrira hleb, stvrdne med i učini krompir slađim. A verovali ili ne, ovo pravilo se odnosi i na luk.
Luk može da ostane svež i do 30 dana ako ga držite na pravom mestu – koje mora da bude suvo i hladno, ali to nikako nije frižider.
Evo i zašto.
Kada se luk ohladi, hladna i vlažna sredina u frižideru pretvara skrob u šećere (isto se dešava i sa krompirom) i on postaje mekan ili gnjecav jako brzo. A pritom vam može zasmrdeti frižider i učiniti da sve ima ukus luka.
Umesto toga, držite luk u mrežastoj kesi ili u činiji na suvom, hladnom mestu poput plakara, a sveži mogu da ostanu i na sobnoj temperaturi, ali znatno kraće – 7 dana.
Takođe, nemojte ga stavljati u vreće jer je luku potreban vazduh kako bi disao i nikako ih ne držite zajedno sa krompirom jer on ispušta vlagu koja može ubrzati propadanje luka.
Kako da očistite frižider za samo 15 minuta
Ovo pravilo se ne odnosi na mlad luk pošto on ima više vode i treba ga ohladiti
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.