Salata od pasulja na kosovski način

Potrebno vam je:

500 grama pasulja tetovca,

5 suvih ljutih paprika,

2 čena belog luka,

ulje,

sirće,

so.

Priprema:

Stavite pasulj noć ranije u hladnu vodu da bi se brže skuvao.

Skuvajte ga, a u međuvremenu potopite suve paprike u toplu vodu, ostavite ih oko 15 minuta, ocedite i sitno iseckajte.

Skuvani pasulj propasirajte, ubacite papričice, zgnječen beli luk, so, sirće, ulje i dobro promešajte.

Mešana riblja salata

Potrebno vam je:

2 velike konzerve tunjevine,

200g sardela iz konzerve,

1 zelena salata,

4 veća paradajza,

2 glavice crnog luka,

3 čena belog luka

1 veza peršuna,

200 g boranije,

2 šake crnih maslina,

sok od 2 limuna,

6 kašika maslinovog ulja,

biber,

so.

Priprema:

Sardele i tunjevinu ocediti od ulja, iseći na komadiće i pomešati.

Boraniju obariti u slanoj vodi, pa je iseći na štapiće, crni luk sasvim sitno iseći, paradajz iseći na kockice, kao i masline kojima treba odstraniti košticu.

Sve pomešati i preliti marinadom od ulja, soka od limuna, seckanog belog luka i začina.

Servirati na listovima zelene salate posuto seckanim peršunom.

Služiti uz dvopek ili margarin.

Vitaminska salata od šargarepe

Potrebno vam je:

1 kg mlade šargarepe,

glavica crvenog luka,

1 veći koren đumbira,

3 čena belog luka,

2 kašike lista bosiljka,

kašika susamovog ili suncokretovog ulja,

kašika soja sosa,

sok od pola limuna,

kašičica korijandera.

Priprema:

Šargarepu očistite i izrendajte na trake, isto tako i đumbir, beli i crveni luk.

Pomešajte sve u posudi za salatu, pa začinite uljem, sitno iseckanim bosiljkom, sokom od limuna, soja sosom i korijanderom.

Po želji možete da salatu oblikujete u torticu.

Foto: Shutterstock

Posna salata sa đumbirom

Potrebno vam je:

glavica zelene salate,

veza peršuna,

2 paradajza,

4 mlade rotkvice,

zreli avokado,

crveni grejpfrut,

2 struka mladog luka,

komadić svežeg korena đumbira, dužine 2 cm,

sok od 2 limuna,

maslinovo ulje,

so

biber.

Priprema:

Salatu operite, iseckajte na listiće i sipajte u posudu za salatu.

Dodajte na kolutiće iseckane rotkvice i mladi luk.

Promešajte, pa dodajte paradajz isečen na tanke kriške, kao i kriške grejpfruta koji ste prethodno oljuštili i uklonili mu gorku, belu opnu.

Dodajte još i pulpu avokada, isečenu na kockice, koju ste prethodno poprskali sokom jednog limuna da ne promeni boju i na kraju sve promešajte.

Preostali mladi luk iseckajte na kolutiće i izmiksajte ga zajedno sa preostalim limunovim sokom, 4 kašike ulja, kašikom seckanog peršuna, po prstohvat soli i bibera i struganim korenom đumbira koji ste prethodno oljuštili.

Ovom aromatičnom mešavinom začinite salatu, promešajte i služite.

Salata od spanaća sa kukuruzom i šargarepom

Potrebno vam je:

300 g spanaća,

200 g kukuruza šećerca,

2 šargarepe,

2 limuna,

½ kašike selena,

so,

1,5 kašika maslinovog ulja.

Priprema:

Očišćen i oprani mladi spanać, odstranjenih peteljki iscepkati na sitnije deliće.

Kukuruz šećerac kratko obariti, a šargarepu iseckati u tanke i kratke trakice.

U zdeli za salatu ove sastojke pomešati, začiniti sa usitnjenim selenom i preliti s mešavinom soka od limuna, maslinovog ulja i soli.