Sastojci za dve tortice (promera 8 cm):
Biskvit:
•1 jaje
•150 g šecera
•prstohvat soli
•1 kašika ekstrakta vanile
•2 kašike ulja
•75 ml mleka + 1 kašicica limunovog soka
•75 ml tople vode
•45 g gorkog kakaa
•100 g mekog brašna
•1 kašicica sode bikarbone
•maslac i kakao za kalup
Krema od lešnika:
•100 g čokoladnog krema
•30 g maslaca sobne temperature
•100 ml slatke pavlake + 1 banana
Premaz od borovnica:
•100 g zamrznutih borovnica
•1 kašika limunovog soka
•1 kašika ekstrakta vanile ili 1 vanili šecer
•1 g skrobnog brašna
Krema od krem sira:
•50 g krem sira
•15 g maslaca sobne temperature
•15 g šećera u prahu
•50 ml slatke pavlake
Za dekoraciju:
•100 ml slatke pavlake
•45 g crne čokolade
•30 g maslaca
Priprema
1. Dve posude- kalupa promera 8 cm premažite maslacem i pospite sa svih strana gorkim kakaom (umesto kalupa mogu vam poslužiti i dve konzerve od graška). Rernu zagrejte na 170°C.
2. Jaje i šećer penasto umutite pa dodajte vanilu, so, ulje i mleko pomešano s limunovim sokom. U to sipajte mešavinu brašna, kakaa i sode bikarbone. Kratko promešajte, podelite na dva dela pa naspite u konzerve.
3. Pecite oko 30-35 minuta, tj. dok čačkalica koju ste uboli u sredinu ne bude čista.
4. Ohladite u kalupima, zatim tankim nožem prođite oko rubova skroz do dna i lagano istresite biskvite iz konzervi. Zamotajte biskvite u prozirnu foliju pa stavite u frižider.
5. Dok se biskviti hlade pripremite kreme i borovnice. Borovnice pomešajte s limunovim sokom, šećerom, vanilom i skrobnim brašnom pa kuvajte na laganoj vatri dok se sav šećer ne otopi i borovnice ne puste tečnost. Zatim pojačajte vatru i kuvajte dok ne dobijete gustu teksturu, poput džema. Ohladite do korišćenja.
Krem sir sobne temperature izmiksajte s maslacem sobne temperature i šećerom u prahu. Zatim tu smesu izmiksajte sa prethodno slatkom pavlakom. Ohladite do korišćenja.
6. Čokoladni krem i maslac sobne temperature izmiksajte zajedno. Zatim pomešajte i izmiksajte sa slatkom pavlakom. Ohladite do korišćenja.
7. Bananu narežite na kolutove debljine 1- 2 mm.
8. Biskvitima prvo, nazubljenim nožem, poravnajte površinu, a zatim svaki prerežite na 4 dela.
Na prvi deo poslažite pet kolutova banane pa premažite s delom krema od lešnika. Stavite drugi biskvit pa ga premažite borovnicama na koje nanesite 1/2 kreme od krem sira. Poklopite trećim biskvitom pa ponovite postupak s bananama i kremom od čokolade pa na kraju stavite zadnji biskvit, onaj koji je kod pečenja bio donji. Ohladite. Sve isto ponovite i s drugom torticom.
9. Hladne tortice premažite tankim slojem slatke pavlake da obuzdate mrvice i popravite nepravilnosti, zatim ohladite pa premažite ostatkom slatke pavlake. Maslac i naseckanu čokoladu otopite na pari ili u mikrotalasnoj i dobro promešajte. Pustite 10- ak minuta da se ohladi pa prelijte preko hladnih tortica tako da čokolada curi preko ivica.
10. Ohladite i uživajte u finim torticama u dvoje!
Prijatno!
PROBAJTE I...
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna