Sastojci za dve tortice (promera 8 cm):

Biskvit: 

1 jaje

150 g šecera

prstohvat soli

1 kašika ekstrakta vanile

2 kašike ulja

75 ml mleka + 1 kašicica limunovog soka

75 ml tople vode

45 g gorkog kakaa

100 g mekog brašna

1 kašicica sode bikarbone

maslac i kakao za kalup

Krema od lešnika:

100 g čokoladnog krema

30 g maslaca sobne temperature

100 ml slatke pavlake + 1 banana

Premaz od borovnica:

100 g zamrznutih borovnica

1 kašika limunovog soka

1 kašika ekstrakta vanile ili 1 vanili šecer 

1 g skrobnog brašna

Krema od krem sira:

50 g krem sira

15 g maslaca sobne temperature

15 g šećera u prahu

50 ml slatke pavlake

Za dekoraciju:

100 ml slatke pavlake

45 g crne čokolade

30 g maslaca

Priprema

1. Dve posude- kalupa promera 8 cm premažite maslacem i pospite sa svih strana gorkim kakaom (umesto kalupa mogu vam poslužiti i dve konzerve od graška). Rernu zagrejte na 170°C.

2. Jaje i šećer penasto umutite pa dodajte vanilu, so, ulje i mleko pomešano s limunovim sokom. U to sipajte mešavinu brašna, kakaa i sode bikarbone. Kratko promešajte, podelite na dva dela pa naspite u konzerve.

3. Pecite oko 30-35 minuta, tj. dok čačkalica koju ste uboli u sredinu ne bude čista.

4. Ohladite u kalupima, zatim tankim nožem prođite oko rubova skroz do dna i lagano istresite biskvite iz konzervi. Zamotajte biskvite u prozirnu foliju pa stavite u frižider.

5. Dok se biskviti hlade pripremite kreme i borovnice. Borovnice pomešajte s limunovim sokom, šećerom, vanilom i skrobnim brašnom pa kuvajte na laganoj vatri dok se sav šećer ne otopi i borovnice ne puste tečnost. Zatim pojačajte vatru i kuvajte dok ne dobijete gustu teksturu, poput džema. Ohladite do korišćenja. 

Krem sir sobne temperature izmiksajte s maslacem sobne temperature i šećerom u prahu. Zatim tu smesu izmiksajte sa prethodno slatkom pavlakom. Ohladite do korišćenja.

6. Čokoladni krem i maslac sobne temperature izmiksajte zajedno. Zatim pomešajte i izmiksajte sa slatkom pavlakom. Ohladite do korišćenja.

7. Bananu narežite na kolutove debljine 1- 2 mm.

8. Biskvitima prvo, nazubljenim nožem, poravnajte površinu, a zatim svaki prerežite na 4 dela.

Na prvi deo poslažite pet kolutova banane pa premažite s delom krema od lešnika. Stavite drugi biskvit pa ga premažite borovnicama na koje nanesite 1/2 kreme od krem sira. Poklopite trećim biskvitom pa ponovite postupak s bananama i kremom od čokolade pa na kraju stavite zadnji biskvit, onaj koji je kod pečenja bio donji. Ohladite. Sve isto ponovite i s drugom torticom.

9. Hladne tortice premažite tankim slojem slatke pavlake da obuzdate mrvice i popravite nepravilnosti, zatim ohladite pa premažite ostatkom slatke pavlake. Maslac i naseckanu čokoladu otopite na pari ili u mikrotalasnoj i dobro promešajte. Pustite 10- ak minuta da se ohladi pa prelijte preko hladnih tortica tako da čokolada curi preko ivica.

10. Ohladite i uživajte u finim torticama u dvoje!

Prijatno!

PROBAJTE I...