Potrebno je:

za ćufte

  • 300 grama svežih svinjskih kobasica
  • 500 grama goveđeg mlevenog mesa
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa, fino izrendana
  • 1 supena kašika sušenog origana
  • 50 grama parmezana, fino izrendanog (možete pripremiti i veću količinu, a ostatak upotrebiti za serviranje)
  • 1 srednje jaje
  • 1 supena kašika maslinovog ulja

za sos

  • 1 supena kašika maslinovog ulja
  • 1 tikvica, fino izrendana
  • 3 čena belog luka, fino izrendanog
  • 1supena kašika paradajz-pirea
  • malo crnog vina
  • 2x400 grama iseckanog paradajza

za serviranje

  • Kuvane špagete

Priprema

Zadaci za mališane:

1. Neka deca izvade kobasice i stave i u veliku činiju, a potom dodaju mleveno meso. Onda dodati ostale sastojke za ćufte, osim maslinovog ulja. Sipati prstohvat bidera i zatim dobro mesiti mešavinu dok se ne sjedini. Pažljivo pratite kako vaš mališan sprema meso kako ga ne bi okusio sirovo.

2. Zatim bi mališan trebalo da napravi loptice od mesa i postavi ih na tanjir. Ovaj zadatak mogu da obave i deca od dve godine.

Zadaci za odrasle:

1. Dok deca prave loptice, napravite sos. Zagrejte ulje u veikom tiganju, a potom dodajte tikvicu, beli luk, i kuvajte smesu oko 5 minuta (tj. dok ne postane mekana i kašasta). Zatim, dok mešate, sipajte paradajz-pire i sirće (a dozvoljen i je i prstohvat šećera po želji). Nakon jednog minuta, dodajte i paradajz i pet minuta kuvajte na pari. Ukoliko vaš i mališani vole ukus tikvica, sos ne mora biti kašast.

2. Zagrejte ulje u velikom tiganju, a potom ubacite i sos u njega pripremljene loptice mesa. Trebalo bi da se zajedno krčkaju na tihoj vatri oko 15 minuta. Sve vreme mešajte blago, sve dok se ćufte dobro ne isprže.

Servirajte s kuvanim špagetama, čemu možete dodati parmezan.

PROBAJTE I...