Posle kupovine namirnica za ručak ili večeru uvek se javi dilema - da ne bude malo? Odete i dokupite još toliko mesa, povrća, pića... Pa tako, da li na ručak dolaze četiri ili 44 osobe, na stolu će se naći ića i pića za njih 444. I posle "uništavanja" ruske salate, mesa i kolača sledećih dan-dva, hrane ostane i za narednu nedelju.

Pravilno izračunajte, pa nećete imati pun frižider ostataka roštilja, salate ili supe!

Epilog: na kraju višak hrane završi u kanti za smeće. Zato naučite da pametno planirate količinu hrane.

Meso

Za roštilj u bašti trebalo bi da budete izdašniji po pitanju količine mesa nego što je to navedeno u meniju (pogledajte tabelu). Na roštiljsku žicu za svakog gosta stavite po 300 g mesa (bez koske) i kobasice. U principu važi pravilo da po osobi isplanirate manje mesa ako se kratko peče nego kada se dinsta jer u tom slučaju meso znatno više izgubi na masi.

Prilozi

Hleb služi da se prezalogaji dok se čeka glavno jelo.

Ekstra savet

Mocarela je izuzetno mekan sir i prilikom sečenja može da se izdrobi. Zato je secite ili veoma oštrim nožem ili je kidajte

Isplanirajte po osobi oko 60 g, što je u principu četvrtina bageta. Uz fondi od sira potrebno je dobrih 200 g za svakoga. Što se pirinča tiče, po osobi odredite 60-80 g, što je otprilike 180-240 g skuvanog pirinča.

Povrće

Prilikom izračunavanja količine povrća koja vam je potrebna morate da imate na umu otpatke od čišćenja. Za 200 g potrebno vam je 400 g praziluka, 250 g šargarepe, 325 g karfiola ili 260 g paprike.

Desert

Ako servirate sladoled, trebalo bi da odredite za svaku osobu po 150 g. I kod torti odsecite za svakoga

Brokoli i drugo povrće očistite pre merenja. Kod spanaća se nemojte iznenaditi kada se količina usled kuvanja znatno smanji

oko 150 g. Toliko je teško na primer parče kremaste voćne torte. Parče voćnog kolača teži oko 100 g. Ko servira sir uz voće, trebalo bi da isplanira 75 g za svakog gosta.

Planiranje menija:


Bistra supa: 250ml

Kuvano jelo: 500–600g (gotovo jelo)

Sos: 100 ml (gotovo)

Voćna salata: 150–200g (gotova)

Bistra supa: 400–500ml

Meso bez koske: 150–200 g (sveže, stek npr.)

Povrće: ca. 200 g (očišćeno)

Kompot: 100–150 g (gotov)

Čorba: 125–150ml

Meso sa koskom: 200–250g (sveže, npr.krmenadla)

Salata: 40–50g (očišćena)

Puding: 125–175g (gotov)

Čorba: 300–400ml

Cela riba: 200–300g (sveža)

Krompir :ca. 200g (oguljen)

Testenine: 100–125g (nekuvane nudle)

Testenine: 60–80g (nekuvane)