Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sušene jabuke, zdrava užina tokom cele godine

Jabuke se preporučuju za sve uzraste, a mogu da se jedu sveže, kuvane, pečene, ali i sušene. Saznajte kako da osušite ovo zdravo voće, i da ga pritom učinite još ukusnijim.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Jabuka je izuzetna namirnica, i nije čudo što pedijatri preporučuju da upravo ona bude prva čvrsta hrana koja se uvodi bebama. Jabuke su bogate vitaminima, koji su korisni i neophodni za izgradnju imuniteta, a takođe su prepune vlakana, koja poboljšavaju probavu. Još jedna pogodnost je što ih kod nas ima tokom cele godine, i to raznih ukusa - od slatkih do skroz kiselih.

Naravno, najkorisnije su ako se jedu sveže, ali su dobre i kada se konzumiraju sušene. Tada možete da ih napravite na način koji vi želite, sa različitim dodacima koji će obogatiti njihov ukus. Ponudite ih svojim mališanima umesto beskorisnih grickalica. Masne, slane čipseve i ostale grickalice zamenite zdravim, slatkim, kiselkastim i hrskavim kolutićima sušenih jabuka, u kojima će vaša deca uživati. Poželjno je da nabavite dehidrator, odnosno sušač hrane, a od dodataka predlažemo limun, med, cimet i rogač.

Sušene jabuke mogu da se čuvaju u tegli, ali i u papirnatoj ili platenoj kesi, a u svakom slučaju na suvom, hladnom i tamnom mestu

Jabuke operite, obrišite, isecite i izvadite srednji deo u kom se nalaze koštice. Zatim ih isecite na kolutove, pa ih poređajte u dehidrator - jedan do drugog (nikako jedan preko drugog) i sušite šest do osam sati na temperaturi oko 50 stepeni, ili prema upustvu koje dobijete uz dehidrator. Ukoliko ih sušite u rerni, takođe poređajte kolutove jedan do drugog, i na temperaturi između 50 i 65 stepeni sušite oko osam sati. 

Na sledećoj strani pogledajte kako možete dobiti zdrave suve grickalice sa različitim ukusima.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica