Biljka neverovatnih lekovitih i hranljivih svojstava, ali i njeni drevni južnoamerički uzgajivači, biće u centru pažnje tokom ove, ali i narednih godina.
Kinoa se često definiše kao žitarica, ali je genetski drugačija od kukuruza i pšenice.
Kinoa (quinoa) se kuva se slično kao pirinač, ne sadrži gluten i prepuna je vitamina i minerala.
Visok sadržaj proteina, malo šećera i nimalo glutena, čine ovu namirnicu idealnom za svačiju ishranu, a posebno za osobe sa dijabetesom, celijakijom ili drugim oboljenjima koja stvaraju preosetljivost na gluten.
Španski konkistadori su je smatrali smećem, ali je sada kinoa luksuzna namirnica koja se prodaje u dobro opremljenim prodavnicama zdrave hrane. Zato, najveći problem u uvođenju kinoe u redovnu ishranu može biti njena visoka cena – obično tri puta viša od većine žitarica.
Koliko je kinoa hranljiva potvrđuje i činjenica da čak i Nasa planira da je uvrsti u meni svojih dugih svemirskih putovanja.