Širom sveta se uzgajaju razne vrste graška, uključujući zeleni, žuti, grašak šećerac - od kojih svaki ima divan ukus i teksturu, a naročito obilje nutrijenata koji unapređuju zdravlje. Grašak je, generalno, na raspolaganju od proleća do početka zime. Može da se kupi svež, konzervisan, ili zaleđen, a koristi se za pripremu mnogih jela.

Nutritivni sastav

Odličan je izvor energije zahvaljujući velikoj količini ugljenih hidrata. Dobar je izvor proteina - sadrži protein koji je veoma koristan za pacijente sa insuficijencijom bubrega, obiluje vlaknima, a praktično je bez masti. Krcat je

Čuva kosti

Zeleni grašak obezbeđuje veliku količinu folne kiseline i vitamina B6, dva nutrijenta koji smanjuju stvaranje metaboličkog međuprodukta homocisteina - koji sprečava vezivanje kolagena, što za posledicu ima lošu koštanu masu i osteoporozu.



vitaminima i mineralima.

Vitamini

Grašak sadrži zavidnu količinu vitamina A, B, C i K. Dobar je izvor vitamina B grupe - B1, B2, B3 i B6, koji su neophodni za metabolizam ugljenih hidrata, proteina i masti. Visok nivo vitamina C štiti ćelije od oštećenja. Vitamin K se u organizmu pretvara u K2, koji aktivira osteokalcin - glavni nekolagenski protein u kostima, koji pomaže kalcijumu da se ugradi u kosti.

Minerali

U ovom povrću postoji velika količina minerala neophodnih za funkciju krvnih ćelija. Između ostalog, grašak je dobar izvor gvožđa. Studije pokazuju da on snižava holesterol, pojačava imuni sistem, reguliše nivo šećera u krvi i

Oprez zbog mokraćne kiseline

Grašak nije za svačiju ishranu. On sadrži purine, koji se pretvaraju u mokraćnu kiselinu. Ako bubrezi ne funkcionišu adekvatno - ona se akumulira i stvara kristale. Njihovi depoziti u bubrezima, zglobovima, tetivama i drugim organima, izazivaju stanje poznato kao giht. Ti kristali su, takođe, odgovorni i za stvaranje bubrežnih kamenaca.

održava stalni nivo energije.

Upotreba u kuhinji
Grašak u ishrani ima široku primenu. Evo nekih predloga:
- dodajte ga u jelo od pečurki
- sa graškom, kuvanom piletinom i crnim lukom napravite ukusnu salatu
- stavite kuvani grašak u svežu salatu i uživajte u novom ukusu

Prim. dr Jasminka Komnenović