Ka­da na­pra­vi­te tor­tu ise­ci­te je u ob­li­ku ku­ći­ce: pr­vo če­tvr­ta­sti deo ko­ji će bi­ti te­melj ku­će i zi­do­vi, a za­tim iz­me­ri­te ko­li­ki krov je po­tre­ban pa dru­go če­tvr­ta­sto par­če tor­te ise­ci­te uko­so, sa obe stra­ne da bi­ste do­bi­li ob­lik kro­va. Za­tim is­kro­ji­te oblan­de za zi­do­ve i krov.

Oblan­de ko­je ste is­kro­ji­li za zi­do­ve pa­žlji­vo ob­le­pi­te ka­ra­me­la­ma na stra­ni­ca­ma i osta­vi­te me­sto za pro­zor. Tu, na tam­no pla­voj pod­lo­zi, od slat­kog te­sta na­pra­vi­te tri pra­se­ta. One se pra­ve ta­ko što će­te obo­je­no slat­ko te­sto ras­ta­nji­ti do 3 mm pa ob­li­ko­va­ti gla­ve pra­si­ća oštrim skal­pe­lom. Oči obo­ji­te flo­ma­ste­rom i sta­vi­te im maj­stor­ske ka­pi­ce ta­ko­đe od obo­je­nog i ras­ta­nje­nog slat­kog te­sta. Ka­da ste ob­le­pi­li zi­do­ve ka­ra­me­la­ma iz­me­đu sta­vljaj­te tan­ke fug­ne od mleč­nih bom­bo­na.

Ume­sto vra­ta sta­vi­te Bel­vi­ta keks. Na­pra­vi­te kor­pi­cu od mar­ci­pa­na i sta­vi­te sit­ne cve­ti­će, pa je za­ka­či­te na deo ne­kog sta­rog lan­či­ća i oka­či­te o ži­či­cu ko­ji ste za­bo­li u ku­ći­cu.

Krov ob­le­pi­te cr­ve­no obo­je­nim mar­ci­pa­nom pra­ve­ći ob­lik cre­pa, pa ga spo­ji­te čač­ka­li­ca­ma ko­je ste za­bo­li na sva če­ti­ri ugla ku­ći­ce. Ivi­cu kro­va sle­pi­te mar­ci­pa­nom i na kra­ju po­sta­vi­te dim­njak od mar­ci­pa­na za­jed­no sa vu­kom ko­ji vi­ri iz dim­nja­ka i na­pra­vljen je ta­ko­đe od mar­ci­pa­na. Oko ku­ći­ce po­spi­te tra­vu od ko­ko­sa a pu­te­ljak do ku­ći­ce na­pra­vi­te od ka­me­nih bom­bo­na.

Tor­ta Ka­ta­ri­na

Potrebno je:

11 ja­ja

450 g + 7 ka­ši­ka še­će­ra

200 g še­će­ra u pra­hu

4 ka­ši­ke bra­šna

150 g + 8 ka­ši­ka ora­ha

2 ka­ši­ke ka­kao pra­ha

2 štan­gle ren­da­ne čo­ko­la­de

100 g su­vog gro­žđa

2 ka­ši­ke ulja

250 g ma­sla­ca ili

mar­ga­ri­na

1 pra­šak za pe­ci­vo

Priprema

Umu­ti­ti 6 ja­ja, 7 ka­ši­ka še­će­ra, 2 ka­ši­ke bra­šna, 8 ka­ši­ka mle­ve­nih ora­ha, 2 ka­ši­ke ka­kao pra­ha, štan­glu ren­da­ne čo­ko­la­de i na vrh no­ža pra­ška za pe­ci­vo. Is­pe­ći dve ko­re.

Umu­ti­ti 5 be­lan­ca, 200 g še­će­ra, na vrh no­ža pra­ška za pe­ci­vo, 150 g sec­ka­nih ora­ha, 100 g su­vog gro­žđa, 2 ka­ši­ke bra­šna i 2 ka­ši­ke ulja. Is­pe­ći to kao sred­nju ko­ru u is­toj mo­dli.

Krem 5 žu­man­ca i 250 g še­će­ra ku­va­ti na pa­ri uz ne­pre­sta­no mu­će­nje da po­sta­ne gu­sto. Umu­ti­ti 250 g ma­sla­ca sa 200 g še­će­ra u pra­hu i sje­di­ni­ti sa ohla­đe­nim kre­mom. Na­iz­me­nič­no fi­lo­va­ti ko­re ovim kre­mom.