Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za zdrave zubiće: Primena probiotika u dečijoj stomatologiji

Upotreba probiotika se preporučuje i radi održanja zdravlja usta i zuba. U kojim slučajevima bi ih trebalo primenjivati, otkriva naša stručna saradnica dr sc med. Nataša Pejčić.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U savremenoj medicini, prevenciji i terapiji probiotici zauzimaju značajno mesto. Probiotici su zapravo  živi mikroorganizmi. Oni deluju tako što prosto rečeno „zauzimaju mesto“ lošim mikroorganizmima, odnosno uspostavljaju mikrobiološku ravnotežu. Probiotici su najčešće bakterije. Najčešće korišćeni probiotici su vrste Lactobacillus i Bifidobacterium

Danas se zna da su najčešća oralna oboljenja karijes i parodontalne bolesti zapravo infektivna oboljenja. Smanjenjem nivoa patogenih mikroorganizama u usnoj duplji umnogome se može poboljšati zdravlje usta i zuba. Ovo bi se moglo postići primenom probiotika, gde bi oni zamenili kariogene bakterije. Njihova primena se savetuje neposredno nakon nicanja zuba, i dok se kariogene bakterije još nisu naselile.

Povezane vesti

Primena probiotika se savetuje karijes rizičnim osobama, kao i pacijentima koji nose fiksne proteze, jer su one pogodno mesto za kolonizaciju bakterija. 

U usnoj duplji probiotici mogu delovati tako što menjaju pH u ustima, vezuju se za strukture u ustima, zube, dentalni plak, meke naslage, nalaze se i u pljuvačci, i na taj način onemogućavaju razmnožavanje štetnih bakterija. Takođe probiotici pospešuju imunitet i imunološki odgovor organizma. 

Primena probiotika je takođe pokazala pozitivno dejstvo pri lečenju povećanog nivoa kandide u ustima, neprijatnog zadaha i parodontalnih oboljenja. 

Povezane vesti

Probiotici se mogu koristiti u obliku tableta, kapsula, praška za rastvaranje, rastvora za ispiranje usta. Takođe se mogu primenjivati konzumacijom jogurta, sira, mleka i drugih mlečnih proizvoda, koji su obogaćeni probiotskom kulturom. 

Danas se vrše brojna istraživanja iz ove oblasti, i u primenu probiotika pri očuvanju oralnog zdravlja se polažu velike nade i očekivanja. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica