Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oralno zdravlje dece: Zbog čega je važno da mlečni zubi budu zdravi

Mlečni zubi imaju veliki značaj za razvoj celokupnog orofacijalnog sistema kod dece. Oni nisu samo 'privremeni zubi'.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Najintenzivniji razvoj orofacijalnog sistema se dešava upravo u vreme kada su mlečni zubi prisutni u ustima. Zbog toga bi roditelji trebalo da obrate posebnu pažnju na pravilnu higijenu, i negu mlečnih zuba svoje dece.

Mlečni zubi deci omogućuju pravilno žvakanje, adekvatan govor, pravilan razvoj orofacijalnog sistema, čuvaju prostor za adekvatno pozicioniranje stalnih zuba. 

Da bi se kasnije stalni zubi razvili pravilno važno je da oralna šupljina u kojoj će nići bude potpuno zdrava.

Povezane vesti

Ukoliko su mlečni zubi zahvaćeni karijesom on se može preneti i na stalne zube, pošto karijes predstavlja infektivno oboljenje. Oštećenje mlečnih zuba detetu može prouzrokovati bol, a kasnije i probleme pri žvakanju, govoru i uopšte normalnom funkcionisanju. To sve može imati negativne posledice i na psihološki razvoj deteta. 

Zato je izuzetno važno da se svaki mlečni zub koji je zahvaćen karijesom leči. Ukoliko je neophodno, u slučajevima kada je lečenje nemoguće potrebno je takve zube izvaditi. Pogrešno je ostavljati takve zube u ustima, jer mogu štetno uticati, osim na preostale zube i okolna tkiva, i na zametke stalnih zuba i na opšte zdravlje deteta. 

Adekvatne preventivne mere predstavljaju najbolju strategiju za očuvanjem zdravlja mlečnih zuba. Potrebno je na vreme početi sa oralnom higijenom mlečnih zuba, čim se prvi mlečni zub pojavi u ustima.

Povezane vesti

Preporučuje se da se i pre pojave prvog zuba, desni čiste čistom gazom. Ono što bi svakako trebalo izbegavati je davanje deci zaslađenih napitaka, pogotovu preko flašice.

Takođe već oko prve godine se savetuje prvi pregled kod stomatologa, koji će odrediti individualni karijes rizik roditelja i deteta i na osnovu toga preporučiti preventivne mere.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica