Knjige su vrata na koja kucamo, ulazimo i tražimo odgovore, postavljamo pitanja i dolazimo do istine.

U logopedskom centru dr Nataše D. Čabarkape, tim vodi računa o edukativno-stimulativnom materijalu koji se koristi za razvoj govora kod dece (slikovnice različitog edukativnog sadržaja, interaktivne knjige, knjige u kojima se nalaze pesmice, priče, basne, bajke). A mnoga pitanja, kao i odgovore, možete naći upravo u knjigama koje su namenjene deci i njihovim problemima.

Za vas, naše roditelje dece sa problemom ili bez problema u govorno-jezičkom razvoju smo napravili model edukativnog materijala kako bi trebalo da teče govorno-jezički razvoj vašeg deteta koji se odvija kroz nekoliko perioda (od 0 do 2. godine, od 2. godine do 4. godine i od 4. godine do 7. godine).

Kritični period od 0 do 2. godine je jedan od najbitnijih, i nikako ne sme da se preskoči jer je osnova na koju se kasnije nadograđuju ostali periodi. U tom periodu dete razvija pokazni gest, progovara prve reči, sklapa prve rečenice, formiraju se glasovi od kojih nastaju pesmice, priče, a kasnije slova, čitanje, pisanje, računanje.

Ovaj dan, Svetski dan knjige posvećujemo upravo tom periodu (o kojem su mnogi autori koji se bave decom pisali i pravili knjige za njihov razvoj), koji je bitan i važan za govorno-jezički, psihomotorni i socioemocionalni razvoj vašeg deteta, a nikako ne smete da ga zaobiđete.

23. aprila su nas napustila dva velikana književnosti Migel de Servantes i Vilijam Šekspir. Toga dana se proslavlja Svetski dan knjige i autorskih prava. Važnost ovog praznika, koji je 1995. godine osnovao UNESKO, jeste da oda priznanje knjigama i piscima, te da ohrabri ljude da otkriju ili pak ponovo ožive zadovoljstvo čitanja.

Cenimo knjige i sve one koji ih pišu, jer su knjige te koje nam ulepšaju dan, oboje život, i pomognu u našem radu. Trudimo se da pored kupljenog edukativnog materijala pravimo i naš materijal koji je prilagođen problemu koje dete ima.

Pročitajte i....