Novinarka Dženifer Breheni Volas udružila se sa istraživačima sa Harvarda 2020. godine kako bi sprovela istraživanje koje će rasvetliti pritisak koji deca i roditelji osećaju i zašto ga osećaju.

"Najfascinantniji nalaz je da jedan stil roditeljstva šteti samopouzdanju i samopoštovanju dece", napisala je ona za CNBC.

Prema Volasovim rečima, uspešni roditelji ne slede kritički stil roditeljstva, odnosno ne kritikuju svoju decu i ne uslovljavaju im ljubav.

"Ove stvari čine da se deca osećaju loše, a kako bi se izborila sa ovim bolnim osećanjima, ona nauče da sakriju ko su zaista i pokušavaju da postanu osoba za koju veruju da žele ili koja je potrebna njihovim roditeljima", dodala je ona.

Na kraju, ovo može dovesti do toga da deca razviju ono što psiholozi nazivaju "lažnim ja", veštačku ličnost koja služi kao strategija suočavanja da dobije ljubav i podršku koja je potrebna za preživljavanje deteta. Rezultat je da se osećaju posramljeno, nepoznato i nevoljeno, prenosi Index.hr.

Šta uspešni roditelji rade drugačije?

Roditelji koji odgajaju najjaču i najotporniju decu stvaraju okruženje koje im omogućava da greše i da se ne plaše neuspeha.

"To ne znači da ne možete imati očekivanja u vezi sa ponašanjem svog deteta. Samo morate da pazite kako izražavate tu zabrinutost. Kada se dete ponaša na način koji nije u skladu sa našim vrednostima ili nadama, trebalo bi da i dalje pokazujemo toplinu čak i dok izražavamo razočarenje", zaključio je Volas.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

TREBA LI UKINUTI OCENE ZA FIZIČKO VASPITANJE? Stručnjaci kažu NE, a evo koji su razlozi! Deca neće na čas, a idu u teretanu? kurir televizija