Svaki roditelj ima želju da zaštiti dete od svega lošeg i svake moguće nevolje koja bi mogla da ga zadesi. Međutim, em što to nije moguće, em što je to gotovo siguran način da postanete roditelj koji previše štiti svoje dete i ne dozvoljava mu samom "ni da diše".

Prezaštićivanje dece nije dobro jer im se time oduzima mogućnost da prave greške, da uče iz svojih iskustava, a sve to u odraslom dobu može da im stvori mnogo problema. Kada se govori o prezaštićivanju dece, uglavnom se misli na "helikopter roditelje" koji "kruže" nad svojim mališanima poput ove letelice i motre na svaki njihov korak.

Međutim, sada se sve više govori i o roditeljima kosilicama, koji zapravo imaju sličan stil roditeljstva poput helikopter roditelja, ali "kosilice" se još više mešaju u svaki korak svog deteta i žele da mu raščiste put na svaki mogući način.

Oni imaju iskrenu želju da olakšaju život svom detetu, zaštite ga od nevolja, izazova, frustracija, i uglavnom nisu spremni na to da njihov mališan napravi ikakvu grešku ili da doživi neuspeh, piše nen.ru.

Samo neke od negativnih posledica koje to može da ostavi na dete su pasivnost, manjak motivacije, manjak nezavisnosti, problemi sa pronalaženjem prijatelja, nesposobnost da preuzmu odgovornost za svoje postupke.

Dakle, roditelji kosilice iz ljubavi štite svoju decu i odlučuju o svakom njihovom koraku, ali to nije dobro za njih. Da ne biste i sami postali takav roditelj, pročitajte po čemu se to prepoznaju roditelji kosilice.

1. Biraju prijatelje detetu

Naravno da roditelji brinu o tome sa kime se dete druži, ali ako mu doslovno biraju prijatelje i određuju sa kim može da se druži, to je jedan od znakova da prezaštićuju dete ili idu ka tome.

2. Rešavaju njegove konflikte

Ukoliko dete dođe u konflikt sa nekim svojim vršnjakom, "roditelji kosilice" odmah uskaču da to reše, ne dajući mališanu šansu da se sam odbrani ili pregovara.

3. Uvek su na detetovoj strani

Činjenica je da roditelji treba da podržavaju svoju decu, ali ako su na strani svog mališana i kada se on ponaša loše prema nekome, time ga ne uče da bude odgovoran za svoje reči i postupke.

4. Rade domaći umesto njega

Ne samo da "roditelji kosilice" proveravaju domaći svog deteta ili mu pomažu oko nečega što mu nije jasno, oni zapravo rade domaći zadatak umesto njega.

5. Zahtevaju poseban tretman

"Znam da su takva pravila, ali možda biste mogli da napravite izuzetak...", kažu ovi roditelji u želji da dođu do nečeg boljeg za svoje dete u školi, pozorištu, domu zdravlja... tako da njihovom mališanu u svakom trenutku bude što je prijatnije moguće.

Naravno, postoje situacije kada roditelji zaista treba da budu "kosilice", a to su situacije koje dete još uvek ne može da reši samo, već mu je potrebna pomoć. Jasno je i da ćete ponekad uticati na krug prijatelja vašeg deteta, ako smatrate da, recimo, njemu nije prijatno sa nekim vršnjacima ili da to nije dobro po njegovu bezbednost.

Ali, ako imate neodoljivu želju da učestvujete u baš svakom koraku i trenutku svog deteta na dnevnom nivou, onda je možda vreme da nešto promenite i postepeno date mališanu više slobode.

BONUS VIDEO:

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu TikTok/psychologywithdrana

(Yumama/N. Z.)