Tantrumi ili izlivi besa su sastavni deo odrastanja. Dok su ranije mnogi kažnjavali decu za takvo ponašanje, pripisujući to "bezobrazluku", danas, srećom, sve više roditelja zna da su tantrumi zapravo posledica toga što je nervni sistem mališana još uvek nedovoljno razvije, tako da je ovo zapravo samo način na koji oni iskazuju svoje emocije, kada još uvek ne umeju na drugi način da to urade.

Međutim, čak i kada znate da su tantrumi samo deo razvoja, činjenica je da roditeljima nije lako da u tim trenucima ostanu smireni i pokušaju da umire dete, a mnogi nisu ni sigurni kako je najbolje odreagovati.

Jedan tata je, međutim, odradio sjajan posao i očas posla umirio svog sina koji se bacao po podu prodavnice, a mama koja je to sve posmatrala objavila je video u kojem je pohvalila ovog oca.

Tata na sjajan način rešio tantrume deteta TikTok/cari.izaguirre

Mama Kari Izagvajer oduševljena je reakcijom tate: "Ovo je upućeno tati koji je upravo bio u Targetu sa svojim sinom. Prolazili su pored police sa knjigama i dečak se naljutio jer mu nije dozvolio da kupi knjigu. Počeo je da se baca okolo. Samo želim da ti kažem – bravo, uradio si neverovatnu stvar", započela je ova žena.

Kako je ispričala, tata je dečaka pomerio malo u stranu i zamoli ga da udahne duboko, zagrlio ga je i sasvim smireno ga upitao: "Gde smo sada?", na šta je mališan odgovorio: "U Targetu". Na tatino pitanje na čemu stoji, dečak je odgovorio: "Na podu", a zatim je odgovorio i da li je pod od pločica ili ima tepih: "Pločice".

"Prizemljivao ga je, vraćao ga je u stvarnost, bio je u fazonu ’sve će biti dobro’ i upalilo je! Ovaj dečak je tako brzo došao sebi i prestao da plače, bilo je neverovatno", pohvalila je ova žena tatinu reakciju.

Kako je mama Kari rekla, ona zna koliko je teško ostati smiren kada dete ima izliv besa, te zato i misli da potez ovog tate zaslužuje javne pohvale.

"Ja sam bila mama koja je gubila živce", priznala je ona.

Inače, stručnjaci često preporučuju mamama i tatama da vode upravo ovakve razgovore sa decom kada imaju tantrume, ili da nabroje šta vide oko sebe, koje mirise osećaju, kako bi ih "vratili u stvarnost", odnosno kako bi se "vratili" iz besa koji ih obuzima.

BONUS VIDEO:

Kako se rešavaju tantrumi deteta koje ne čuje TikTok/thatdeafamily

(Yumama/N. Z.)